Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
İNTERNET VE SOSYAL MEDYADA TÜRKÇENİN DOĞRU KULLANIMI
Bilinçli İnternet Kullanımı

İNTERNET VE SOSYAL MEDYADA TÜRKÇENİN DOĞRU KULLANIMI

Yazar(lar): Dr. Şahin BAYZAN - Bilişim Uzmanı | 11 January 2018, Thursday 22:14 | 48,047 görüntüleme

Günümüzde en çok iç içe olduğumuz alan internet ve daha da özelinde sosyal medya ve diğer haberleşme uygulamaları. Milyonlarca insan bu ortamlarda paylaşıyor, yazıyor ve kendince sosyalleşiyor. Özellikle gençler başta olmak üzere çoğu kişinin kullandığı bu ortamda kullanılan kısaltmalar, simgeler, yabancı kelimeler, yabancı kelimelerle Türkçe kelimelerin birleşiminden oluşan ifadeler ve kavramlar ne yazık ki bir milletin varlık sebebi olan dili olumsuz etkileyebiliyor.

Dili sadece bir iletişim aracı olarak değil kültürümüzün ve milli kimliğimizin bir sembolü olarak görmek gerekir. Dilin zarar görmesi kültürümüzün ve milli kimliğimizin de zarar görmesi anlamına geliyor. Dil zarar gördüğünde millet hafızası da zarar görüyor.

Bugün aslında tam da böyle bir olumsuz durum yaşanıyor. İnternet ve özellikle sosyal medya hayatımıza girdikten sonra ne yazık ki dilin kullanımında ciddi değişiklikler yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor. Özellikle gençler, yalnızca birbirlerinin anlayabileceği bir dil oluşturmuş durumda. Öyle bir dil ki gençlerin yazıp da anne-babaların anlayamadığı bir dil. Öyle ki bir kişi yöresel ağzıyla yazı yazsa bunu garipseriz konuştuğu şekilde yazıyor diye. Halbuki bugün sosyal medyada ve mesajlaşılan diğer ortamlarda, garipsediğimiz yöresel ağızla konuşulan dilden bile oldukça uzak bir iletişim dilinin kuşatması altındayız. Öyle bir dil ki içinde yabancı kelimeler, simgeler, yarı Türkçe yarı yabancı aralara serpiştirilen kelimeler, jargon ifadeler, anlamsız kısaltmalar, mesajlarda ve sosyal medyada cirit atıyor . Bırakın dilin zarar görmesini düşünmeyi, bunun çok havalı bir şey olduğunu bile düşünenler olabiliyor. Biz farkına varmasak da tüm bunlar dilimizi, yani öz kültürümüzü ve milli kimliğimizi bir virüs gibi kemiriyor.

Hem içerden hem dışarıdan bakıldığında görünen manzara şu; konuşma dili maalesef yazı diline doğru evrilmiş gibi bir durumla karşı karşıyayız. Şaşkın olmuş şapşik, en yakın arkadaş olmuş panpa, merhaba olmuş mrb, selam olmuş slm, Allah razı olsun olmuş aro, tamam olmuş tmm ya da ok, canım olmuş cnm, kendine iyi bak olmuş kib, aşkım olmuş aşkitom, güle güle olmuş bye. Şaka gibi ama Türkçeyi ciddi manada olumsuz etkileyen gerçek bir durum var ortada.

Teknoloji sadece hayatımızı kolaylaştırmak için kullanabileceğimiz bir argümandır. Teknoloji ve teknolojik gelişmeleri takip etmek, kullanmak ve üretmek elbette önemlidir. Unutulmamalıdır ki teknoloji hiçbir milletin kültürü değildir, sadece bir araçtır. Fakat dil bir milletin kültürüdür, millet olduğunun bir göstergesidir. Teknoloji bir anda yok olsa kültürler ve milletler zarar görmez lakin dil zarar görürse kültür de millet de zarar görür. Bu sepeple teknolojiyi ve bunun somut getirisi olan interneti, sosyal medyayı ve mesajlaşma uygulamalarını kullanırken dilimizi olması gerektiği şekilde kullanmak gerekiyor.

Hayatınızı kolaylaştıran bir telefon, bir buzdolabı veya herhangi bir teknolojik alet bozulduğunda yenisini hatta daha gelişmişini alabilirsiniz lakin dil bozulduğunda bunu düzeltmek oldukça zordur. Dil bozulduğunda milleti millet yapan bir değer bozulmuş, bir millet zarar görmüş olur. Bunu ve yaşanan bu durumu hafife almak hem kendimize hem de gelecek nesillere haksızlıktır. Onun için sorumlu davranarak, bu konuda farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yaparak hem gerçek hayatta hem de sanal ortamda Türkçe'nin doğru kullanımı konusundaki olumsuz gidişatın tersine çevrilmesi gerekmektedir. İnternet, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında dilin doğru bir şekilde kullanılması da bilinçli internet kullanımı kapsamında değerlendiriliyor. Bilinçli bir internet kullanıcısı; sosyal medya hesabım kişiseldir, yazdıklarım beni bağlar mantığıyla hareket etmemeli, yazdıklarının başkaları tarafından okunduğunu ve yanlış örnek olabileceğini göz önünde bulundurmalıdır.

İnternet ve sosyal medya okuryazarlığı son derece önemli ve çalışma yapılması gereken önemli bir konudur. Sosyal medya okuryazarlığı, internet temelli teknolojilerin kullanıldığı ortamlarda doğru iletişim kurma yeteneği, sorumluluğu ve konuşmaları değerlendirme kabiliyeti olarak biliniyor. Bu da ancak bu ortamlarda dilin doğru kullanılmasıyla mümkün olabilir. Bu konuda özellikle ebeveynlerin de bilinçli olması oldukça önem taşıyor. İnternet ve sosyal medya başta olmak üzere dilin doğru kullanıldığı Bilinçli Dijitalleşme hareketi ile dilin yanlış kullanımına yönelik zararların en aza indirilebilmesi mümkündür. Yazıyı ünlü filozof Konfüçyüs’ün bir tespiti ile bitirelim:

-Konfiçyus’a sormuşlar; ‘Eğer bir ülkede yönetici olsaydınız ilk olarak ne yapmak isterdiniz?’ Konfiçyus: ‘Şüphesiz önce dili düzeltirdim.’ demiş. Ancak şu da bir gerçek ki; dil yönetici eliyle düzeltilmez, yöneticiler yol göstericidir. Dili düzeltecek olan millet olarak yine biziz. Bunu da sanal ortamda dili doğru kullanan bilinçli birer internet kullanıcısı olarak hep beraber başarabiliriz.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternetteki zararlı içeriklerden korunmak için, tamamen ücretsiz olan "Güvenli İnternet Hizmeti"ni tercih edebilirsiniz.
Toast Alert...