Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
BTK İNTERNETİN BİLİNÇLİ ve GÜVENLİ KULLANIMI SAHA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİ
27 September 2018, Thursday 21:17

BTK İNTERNETİN BİLİNÇLİ ve GÜVENLİ KULLANIMI SAHA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİ

Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN - Gazeteci | 27 September 2018, Thursday 21:17 | 8,575 görüntüleme

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocukların, gençlerin ve ebeveynlerin bilgi teknolojileri ve interneti bilinçli, güvenli ve etkin kullanım seviyesini belirlemek, internet kullanım davranışlarını ortaya koymak amacıyla Türkiye çapında öğrencilere ve ebeveynlere yönelik bir saha çalışması gerçekleştirdi.

Proje yürütücülüğünü ve koordinasyonunu BTK’nın yaptığı, “İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Saha Araştırması” Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliği ile yürütüldü. Araştırma, Türkiye genelinde 26 ilden 8.140 ortaokul öğrencisi, 7.281 lise öğrencisi ve 9.581 ebeveyn ile gerçekleştirildi.

İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Saha Araştırması, çocukların, gençlerin ve ebeveynlerin bilgi teknolojileri ve interneti bilinçli, güvenli ve etkin kullanım seviyesini ölçümlemek, ortaokul ve lise öğrencilerinin ve ebeveynlerin internet kullanımı konusundaki eğilimlerini saptamak, mevcut durumu tespit etmek ve yaşanabilecek sorunlara somut çözümler üretmek amacıyla yapıldı. Araştırma kapsamında ayrıca ebeveynlerin, çocuklarının internet kullanımı ile ilgili kaygıları, konuyla ilgili ne gibi önlem aldıkları ve bilinçlendirme faaliyetlerine ne kadar önem verdikleri de belirlenmeye çalışıldı.

Araştırmada, İnternet kullanım süresi, sosyal ağlar, dijital oyunlar, Türkçe’nin internet ortamında doğru kullanımı, internette bilgi güvenilirliği, siber zorbalık, dijital okur-yazarlık ve internetin güvenli kullanımı gibi başlıklar incelenen konular arasında bulunuyor.

Araştırma sonuçlarına göre, çocuklar ve gençler bilgiye ulaşmak için arama motorlarını kullanıyorlar fakat büyük bir çoğunluğu (Bazen, çoğu zaman ve her zaman, %51,4) arama motorlarındaki bilgileri sorgulamadan doğru olduğunu düşünüyorlar. Gençlerin %42,9’unun olumsuz ve yasadışı bir içerikle karşılaştıklarında bunu nereye bildirecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı görülüyor. Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda ise kızların, erkeklere nazaran daha dikkatli davrandıkları görülüyor. Ayrıca gençlerin yarıdan fazlası (çoğu zaman ve her zaman, %53,6) internetteki yalan haberleri, taraflı bilgi paylaşımlarını oldukça itici ve rahatsız edici buluyorlar. Gençler, TV seyretmektense Youtube’da video izlemeyi ve müzik dinlemeyi tercih ediyorlar.

Çocukların ve gençlerin internette rahatsızlık duyduğu konuların başında güvenlik endişeleri, uygunsuz içerikler ve siber zorbalık geliyor. Ortaokul öğrencilerinin %73,5’i karşılaştıkları sorunları öncelikle aileleriyle paylaşıp çözmeyi tercih ederken, liseli öğrencilerin %62,5’i ise internette karşılaştıkları bir problemi ailelerinden ziyade arkadaşlarıyla paylaşıp çözmeyi tercih ediyor.

Öğrenciler En Fazla Hangi Sosyal Ağları Tercih Ediyor?

Sosyal ağlarda ortaokul öğrencilerinde de, lise öğrencilerinde de sırasıyla Youtube, WhatsApp ve Instagram en çok tercih edilen sosyal ağlar arasında yer alıyor.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, ortaokul öğrencilerinin yarısından fazlasının, Instagram (%50,5), Whatsapp (%54) ve Youtube (%54,2) gibi sosyal ağlarda hesapları bulunuyor. Facebook’ta hesabı olduğunu belirten ortaokul öğrencilerinin oranı ise %40,7.

Lise öğrencilerinin yarısına yakını Facebook’u hiçbir zaman kullanmadığını belirtirken, Facebook yerine çoğu zaman veya her zaman Instagram’ı tercih ettiklerini söyleyenlerin oranı %57,8 olarak belirlendi. WhatsApp lise öğrencilerinin en fazla tercih ettiği sosyal ağ oldu.

Dijital Oyun Oynama Alışkanlıkları

Ortaokul öğrencilerinin yaklaşık % 39,7’si akıllı telefon, %33,8’i tablet ve yaklaşık %30’u bilgisayar üzerinden çoğu zaman dijital oyun oynuyor. Bu da ortaokul öğrencileri arasında dijital oyunların ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.


Ayrıca bu öğrencilerin yaklaşık üçte biri oyun oynarken tanımadığı insanlarla sohbet ettiğini belirtiyor.

Dijital oyun platform tercihi ise tabletten bilgisayara kaymakla birlikte, akıllı telefonların liderliği lise öğrencileri arasında da devam ediyor. Araştırma, ortaokul öğrencilerinin, lise öğrencilerinden daha fazla dijital oyun oynadığını gösteriyor.

Ebeveynleri En Fazla Kaygılandıran Durumlar

İnternette ebeveynleri rahatsız edici durumlar incelendiği zaman lise öğrencilerinin internette rahatsızlık duydukları durumlarla ebeveynlerin çocukları için endişe duydukları durumların örtüştüğü görülüyor. Ebeveynleri kaygılandıran durumların başında; çocukların dijital ortamlarda aşırı zaman geçirmesi, bağımlılık, zararlı ve yasadışı içeriklerin varlığı ve kişisel bilgileri toplayan sitelerin varlığı geliyor. Bunları akıllı telefonlar ve siber zorbalık takip ediyor.

Ebeveynlerin %40,4’ü çocuklarının internette yasadışı ve uygunsuz içeriklerle karşılaşmasından endişe ediyor. Yine ailelerin oldukça büyük bir kısmının “İnternetin güvenli kullanımı ve İnternetteki riskler” hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülüyor.

Ebeveynlerin internetin güvenli kullanımı ve internetteki riskler hakkında bilgi aldıkları kaynaklara bakıldığında, ağırlıklı olarak bilginin medyadan (%55,1) alındığı görülüyor. Ailelerin %53,7’si çocuğunun okulundan bu konuda bilgi almadığını vurguluyor.

Ebeveynler için yapılan çalışmada farklı sonuçlar da göze çarpıyor. Ebeveynlerin çocukları için dijital ortamlardaki tehlikelere karşı aldıkları önlemlerin başında internetin güvenli kullanımı konusunda çocukları ile konuşmaları geliyor. Ailelerin yarıdan fazlası çocukları ile çoğu zaman veya her zaman konuştuğunu dile getirirken, yarıya yakını ise sosyal ağlarını kontrol edip kurallar koyduğunu söylüyor. Bununla birlikte ailelerde filtreleme programları ve ebeveyn denetim araçları gibi teknik önlemlere ilişkin farkındalığın az olduğu görülüyor.

Saha çalışması raporunun tamamına ve bulgulara ilişkin detaylı bilgiye Güvenli İnternet Merkezi’nin Bilinçlendirme Portalı, Güvenli Web’den erişebilirsiniz:
https://www.guvenliweb.org.tr/dosya/oZPyg.pdf

ETİKETLER

#GülbaharAYTEKİN

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline Unutmayın, gerçek hayatta suç sayılan her şey, internette de suçtur.
Toast Alert...