Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
OKULLAR AÇILIRKEN İYİ BİR DİJİTAL EBEVEYN OLMAK
14 September 2018, Friday 23:07

OKULLAR AÇILIRKEN İYİ BİR DİJİTAL EBEVEYN OLMAK

Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN - Gazeteci | 14 September 2018, Friday 23:07 | 4,055 görüntüleme

İnternet ve teknoloji doğru ve bilinçli bir şekilde kullanıldığında hem yetişkinlerin, hem de öğrencilerin bilgiye hızlı ve kolaylıkla ulaşmasını sağlar.

2018-2019 eğitim öğretim döneminin gelmesiyle birlikte öğrenciler ve ebeveynler için yoğun bir dönem daha başlamış oldu. Milyonlarca öğrenci eğitimine kaldığı yerden devam ederken, bir kısmı da okula ilk kez başlamanın heyecanını yaşıyor.

Yaz ayları boyunca internet ile geçirilen tatil günlerinin ardından öğrenciler, okulun yoğun temposuna, ev ödevlerine, düzenli bir şekilde ders çalışma rutinlerine geri dönecekler. Bu yüzden ebeveynlerin, çocuklarının internet kullanım alışkanlıklarını izleyip, gözden geçirmeleri son derece elzem ve önemli.

Okulların açılması demek, düzenli ve disiplinli bir şekilde ders çalışmak, ev ödevlerini aksatmadan yapmak, erken uyuyup erken uyanmak anlamına geliyor. Ancak en önemlisi de çocuklarımızın her gün onlarca yeni bilgiyle karşılaşması ve bilmediklerini öğrenmesi demek.

Öğrencilerin, okula kolaylıkla adapte olmaları, akademik başarılarını yüksek tutmaları, okul, arkadaş ve aile içi ilişkilerini dengede tutmaları için, internetle olan ilişkilerini düzenlemeleri, bilinçli ve doğru kullanım alışkanlıkları edinmeleri gerekiyor. Ebeveynler, İnterneti, doğru, verimli ve ölçülü bir şekilde kullanmanın yollarını çocuklarına öğretmelidirler.

İnternet ve teknoloji doğru ve bilinçli bir şekilde kullanıldığında, hem yetişkinlerin, hem de öğrencilerin bilgiye hızlı ve kolaylıkla ulaşmasını sağlar. İnternet öğrencilere, araştırma ve ödevlerine destek, bilimsel ve akademik çalışmalara, e-kitaplara ulaşma konularında pek çok fırsatlar sunuyor. Okulda öğrenilen bilgilerin pekişmesi ve interaktif öğrenmenin gerçekleşmesi adına da olanaklar sunuyor.


İnternette Bilgiye Ulaşırken Bunlara Dikkat Edin

Teknolojinin ve internetin olumlu ve olumsuz yönlerinin farkında olarak, “doğru zaman, asıl amaç ve belirlenmiş süreler” içerisinde kullanılarak fırsatlarından faydalanmak ve risklerinden korunmak mümkün. Unutulmamalıdır ki dikkatli ve bilinçli olunduğu sürece “internet” iyi bir bilgi kaynağıdır.

Ebeveynler aşağıda sıralanan önerileri dikkate alarak çocuklarının internet araçlarını çok daha verimli ve doğru kullanmalarına destek olabilirler:

• İnternette bulduğunuz her bilgiye eleştirel(şüpheci) bir gözle bakınız ve bu bakış açısıyla ulaştığınız bilgiyi en az 3 farklı kaynaktan teyit ediniz.

• Bir bilgiye ulaşmadan önce farklı kaynaklardan araştırma yapınız, güvenilir ve düzeyinize uygun olanını seçiniz.

• Bilgiye güvenilir ve resmi kaynaklardan ulaşınız. Örneğin, org, edu, info ve gov uzantılı siteler güvenilir kaynaklardır.

• Bilgiye ulaştığınız sitelerin güvenilir olup olmadığını bilmenin en iyi yolu “İletişim” ve “Hakkımızda” bölümlerini kontrol etmektir.

• İnternetten ulaşılan bilgilerin güncel olup olmadığına dikkat ediniz. Örneğin haberin tarihine göz atabilirsiniz.

• Gerçek hayatta uyulması gereken ahlaki ve toplumsal kurallara internet ortamında da uymaya özen gösteriniz.

• Yorum yaparken, saygılı ve sakin davranılmalıdır.

• Ödevlerde ve araştırmalarda kullanılan bilgilerin kaynağını mutlaka belirtiniz. Başkalarına ait, ifade, buluş veya düşünceleri kaynak göstermeksizin kendinize aitmiş gibi kullanmayınız.

• Bir içeriğin herkes tarafından ulaşılabilir olması, sahipsiz olduğu anlamına gelmez. İntihal (hırsızlık) yapmayınız.

• Unutmayın, bilgileriniz size özel ve kişiseldir. Güvenliğiniz için güçlü şifreler kullanınız ve internet ortamlarında kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız.

• Beyaz bir kâğıda mürekkepli kalem ile yazdığınız yazıyı kolayca silebilir misiniz? Tıpkı bunun gibi internette yaptığınız her paylaşım ardınızda silinmez dijital izler bırakır. Bunu göz önünde bulundurarak çocuklarınızı ve kendinizi internetin olası risklerinden koruyunuz.


Teknolojinin Çocukların Öğrenme ve Gelişimine Yapabileceği Olumlu Etkiler

Yeni Gelişen Becerileri Dengeler: Teknoloji, çocukların yeni gelişen becerilerini dengeleme ve destekleme konusunda oldukça faydalı bir araç olabilir. İlave öğrenme ihtiyacı olan çocuklara faydası dokunabilir. Örneğin, çocukların kendi sesleriyle anlatabilecekleri dijital bir hikâye oluşturmalarına imkân tanır.

Düzenleme Yapmalarını Kolaylaştırır: Teknoloji çocukların dijital işler yapıp, bunları düzenlemesini kolaylaştırır. Yaptıkları her herhangi bir işteki, hataları ve eksikleri, teknolojinin sunduğu araçlarla yeniden düzenlemek daha kolay ve teşvik edicidir. Şüphesiz “sil” tuşuna basıp yeniden bir şey yazmak, o şeyi silgiyle silip yeniden yazmaktan daha kolaydır.

İnteraktif Öğrenmeye Olanak Sağlar: Öğrenciler ve çocuklar, internet siteleri, uygulamalar ve bilgisayar oyunları gibi eğitici araçlardan öğrenebilirler. Çocuklar bir ekrandaki içerikle etkileştiğinde, fikirlerini sınama, tahmin yürütme ve nesneleri, veriyi, ya da bir ekranı istekleri doğrultusunda yönlendirerek varsayımlarını teyit ya da ret etme fırsatı yakalarlar.

İçerik Üretme İmkânı Sunar: Doğru ve bilinçli kullanılan bir teknoloji ile çocuklar dijital içerik üretim konusunda hünerlerini gösterebilir ve üretkenliklerini geliştirebilirler. Bugünün çocukları, dijital işlerini internet ortamında oluşturuyor, yüklüyor ve bunu paylaşarak pozitif ve olumlu içerik üretiminin bir parçası olma yolunda ilerliyorlar.

Bilgiye Anında Erişim Sağlar: Teknoloji ile bir bilgiye saniyeler içinde ulaşmak ve onu iyi bir şekilde öğrenmek mümkün olabiliyor. ve aynı zamanda bilgiye kitaplardan veya diğer geleneksel yollardan ulaşma imkânı olmayan kritik zamanlarda, gecikme ya da engellenme yaşamadan bilme imkânı sunar.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline Doğum tarihinizi, adınızı, soyadınızı, art arda gelen sayıları şifre olarak kullanmamaya çalışın. En az 8 karakterli, sayılardan, büyük-küçük harflerden ve özel karakterlerden oluşan güçlü şifreler kullanın!
Toast Alert...