Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
SİBER ZORBALIK FARKINDALIK KAMPANYASI BAŞLATILIYOR!
4 December 2017, Monday 22:52

SİBER ZORBALIK FARKINDALIK KAMPANYASI BAŞLATILIYOR!

Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN | 4 December 2017, Monday 22:52 | 8,019 görüntüleme

Samsung Electronics Türkiye ve BTK işbirliğinde, Siber Zorbalığa karşı farkındalık kampanyası başlatılıyor. Proje ile “siber zorbalık” konusunda, gençlerde, çocuklarda, ebeveynlerde ve eğitimcilerde konuyla ilgili farkındalık oluşturularak, teknolojinin bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kampanya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu desteği ile Samsung Türkiye işbirliğinde yürütülecek. 30 Kasım 2017 tarihinde BTK ev sahipliğinde gerçekleşen tanıtım toplantısına, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akça, Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim ve sektör temsilcileri katıldı.

“Siber Zorba Olma, Farkına Var!” sloganı ve etkili bir kamu spotuyla, elektronik zorbalık konusunda toplumsal bir farkındalık oluşturmayı amaçlayan kampanya, dijital ve eğitim olmak üzere iki koldan yürütülecek. Projenin eğitim ayağında, ilk olarak siber zorbalık kavramı gündeme getirilerek, yaşanan fakat kavramsal olarak bilinmeyen bir konunun bilinirliği artırılacak. Ardından da başlangıç aşaması olarak toplam 20 okulda, internetin bilinçli kullanımını artırmak, siber zorbalık ve benzeri kötüye kullanımları azaltmak amacıyla Kocaeli Üniversitesi ve BTK işbirliğinde eğitimler düzenlenecek. Projenin dijital ayağında ise, 13 Aralık 2017 tarihinde, “siber zorba olma” #FarkınaVar hashtagı ile sosyal medyada 1 gün sürecek bir hareket gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bilinçlendirme Faaliyetleri Devam Ediyor

Tanıtım toplantısında konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, siber zorbalığın yeni bir şiddet türü olarak adlandırılabileceğini ve bu duruma özellikle çocukların ve gençlerin maruz kaldığını belirtti. Teknolojinin bilinçsiz ve kötü amaçlarla kullanılması sonucu yaşanan siber zorbalığın ülkemizde yaşanma oranı yüzde 20 olarak açıklandı. Sayan konuşmasına şöyle devam etti: “İnternetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda verdiğimiz ve hala da vermekte olduğumuz eğitim ve seminerlerde en önemli başlıklarımızdan birisi de siber zorbalık ve siber zorbalıkla mücadeledir. Bu mücadeleyi eğitim verdiğimiz 400 formatör öğretmen ve onların eğittiği 100 bininin üzerinde öğretmen halihazırda yürütmekteler. Yapılan bu çalışmalar aynı zamanda eğitim modülü haline getirilerek EBA üzerinden sunulmaktadır. Kurum uzmanlarımız 40’dan fazla ilde 60 binden fazla öğrenciye bu konuda seminer vermiş ve vermeye de devam etmektedir. Kurum olarak oluşturduğumuz broşür ve diğer materyalller ile bu konudaki farkındalık faaliyetlerimizi etkin bir şekilde sürdürmekteyiz.

Yakın zamanda açtığımız Güvenli İnternet Merkezi altında oluşturduğumuz Bilinçlendirme Merkezimiz ve İnternet Yardım Merkezimiz ile bu yöndeki çalışmalarımıza yoğun olarak devam etmekteyiz. Yakında resmi olarak tanıtımını yapacağımız İnternet Yardım Merkezi’nin internet üzerinden hizmet verecek olan web portalının 10 ana başlığından birisinin de Siber Zorbalık olduğunu söylemek isterim. Ayrıca bu farkındalık faaliyetlerini ülkemizin dört bir yanına yaymak, hem yeni teknolojilerle çocuklarımızı ve gençlerimizi buluşturmak, hem de başta siber zorbalık olmak üzere internetin barındırdığı riskler ve fırsatlar konusunda Gezici Güvenli İnternet Tırı projemizi de yakın bir zamanda hizmete sunacağımızı belirtmek isterim.”

Siber Zorbalığın Farkında Olunmalı!

Siber zorbalık; elektronik ortamda bir birey veya grubun, başkalarına yönelik kasıtlı, tekrarlayan; aşağılama, iftira, dedikodu, nefret, taciz, tehdit, utandırma, dışlama, küçük düşürme, müstehcen içerikler yollama yoluyla, psikolojik ve sosyal yönden rahatsız edici, olumsuz davranışlarda- yorumlarda bulunma eylemlerini ifade ediyor. Yani gerçek hayatta maruz kalınan geleneksel zorbalığın ve zarar verici davranışların internet ortamına aktarılmış hali.

Kocaeli Üniversitesi’nin TÜBİTAK ile yaptığı Siber Zorbalık araştırmasına göre, elektronik zorbalığa maruz kalan öğrenciler, bu durumu ilk önce arkadaşları ile paylaşıyorlar. (Okul arkadaşına söylemek %41, çevrimiçi arkadaşa söylemek %31). Ailemle paylaşırım diyenlerin oranı %37 iken, öğretmenimle paylaşırım diyenlerin oranı ise %15.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre siber zorbalığa uğrayan çocuklar ve ergenler, internette karşılaştıkları olumsuz durumları hemen aileleriyle paylaşma yolunu seçmiyor, çözümü ebeveynlerinde değil de, ikincil önemde olan kişilerde arıyorlar veya çaresizlik hissedip, bu zor durum karşısında yalnız kalıyorlar. Bu yüzden ailelerin siber zorbalık konusunda çocukları ile güven temelli, güçlü ilişkiler tesis etmeleri son derece önemli. Anne-babalar, samimi, durumu yok saymayan, abartısız ve makul yaklaşımlarla konuya eğilmeliler. Sanal ortamda, gizli ve daha çok psikolojik taktiklerle yaşanması sebebiyle elektronik zorbalığın farkında olunmalı ve bu gizli tehlike, ebeveynler ve eğitimciler tarafından ciddiye alınmalıdır.

Siber Zorbalığı Önlemede Ebeveynlere Düşen Sorumluluklar

Siber zorbalığı önemseyin ve yok saymayın. Çocuğunuzun yaşadığı bu zor durumun ciddiyetini anladığınızı ona hissettirin.

Empati yapın, yargılamayın ve çocuğunuzun kendisini suçlu hissetmesine sebep olmayın. Bu durumun mücadele edilebilir olduğunu söyleyerek, siber tehditlerle nasıl mücadele edileceğini öğretin.

Çocuğunuzla,sosyal medya, dijital güvenlik ve internette karşılaşabilecekleri dijital tehlikeler hakkındaki güncel olayları konuşun ve tartışın.

Çocuğunuzda, içe kapanma, anksiyete, depresyon ve okul başarısında ani düşüşler gibi farkedilir değişiklikler gözlemlediğinizde durumun sebeplerini araştırın. Okul ile irtibata geçin, durumu takip edin çünkü sebebi siber zorbalık olabilir.

Ebeveynler, siber zorbalığa karşı okul yöneticileri ile işbirliği içinde olmalılar.

Çevrimiçi oyunlar, uygulamalar, sosyal medya, sanal gerçeklik siteleri, şüpheli linkler, siber zorbalık ve istismar gibi konularda yaşanabilecek riskleri açık bir şekilde anlatın.

Yabancılarla iletişim kurmadaki riskler, fotoğraf-video-kişisel bilgi talep edilmesi gibi durumlardan uzak durmaları ile güvensiz ve uygunsuz içerikten uzak durmalarını özellikle öğretin.

Çocuğunuza, sosyal medyada yayınladıkları her şeyin kamusal ve kalıcı olduğunu hatırlatın.

Çevrimiçi itibar kurmanın öneminden bahsedin, çünkü hayatlarının ilerleyen dönemlerinde dijital izleriyle karşılaşabilirler.

Çocuğunuzun çevrimiçi etkinliklerini takip edin. Takip etmek, casusluk yapmak veya meraklı olmakla değil, ilgili ve sorumlu ebeveyn olmakla mümkündür.

Çevrimiçi ve teknolojik tehlikelerden korunmak ve kötü olaylarla karşılaşmayı önlemek için, çocuğunuza teknolojik aletleri, interneti ve zamanını doğru, pozitif ve bilinçli bir şekilde kullanmanın yollarını gösterin.

Siber Zorbalık ile daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kamu Spotunu buradan izleyebilirsiniz:

Siber Zorba Olma!

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternet ortamında tanımadığınız kişilere cevap vermeyin, tekliflerini reddedin, size gönderdikleri mesajları açmadan silin!
Toast Alert...