Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar

Blog

Sosyal Medya Platformlarının Sorumlulukları

Sosyal Ağlar

Sosyal medya platformları, günlük yaşantımızda önemli bir role sahip olup iletişim kurma, bilgi paylaşma ve başkalarıyla bağlantı kurma şeklimizi değiştirmiştir. Ancak bu platformların hızlı yükselişi hem kullanıcılar hem de platformlar için bir dizi yasal zorluk ve sorumluluğu beraberinde getirmiştir. Bu makale, sosyal medya platformlarının karşılaştığı yasal yükümlülükleri ve faaliyetlerini düzenleyen düzenlemelerin değişen yapısını incelemektedir.

KVKK ve TCK 132. Maddesi Kapsamında Sosyal Medya Mesajları ve Hukuki Sorumluluk

Sosyal Ağlar

Günümüzde, iletişim ve bilgi paylaşımı için en yaygın araçlardan biri haline gelen sosyal medya platformları, içerdikleri mesajlarla zaman zaman yasal sorunlara yol açabilmektedir. Bu yazıda, sosyal medya mesajlarının 6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 132 kapsamında nasıl değerlendirildiğine dair temel bir inceleme sunulmaktadır.

7 ADIMDA DEZENFORMASYONU ÖNLEMENİN YOLLARI

Bilinçli İnternet Kullanımı

Dezenformasyonun önüne geçmek ve dezenformasyonla mücadele etmek öncelikle kişisel olarak bilinçlenmekten geçiyor. Bu blog yazısı size dezenformasyonu fark etme, mücadele etme ve dezenformasyonu önleme doğrultusunda 7 pratik yol sunuyor.

DİJİTAL EMPATİ: İLETİŞİMDEKİ SORUNLARI AZALTMANIN YOLU

Bilinçli İnternet Kullanımı

Dijital empati, hem iş hem de sosyal ilişkilerde büyük önem taşıyan bir konudur. Özellikle teknolojinin hızla geliştiği ve dijital iletişimin arttığı bu dönemde, dijital empatiye sahip olmak, iş ve sosyal ilişkilerde başarılı olmanın anahtarı haline gelmiştir.

DİJİTAL MECRALARDA DEZENFORMASYON

Sosyal Ağlar

Özellikle kriz zamanlarında bilgiye ulaşmak daha önemli hale geldiğinden bireyler hızlı bir şekilde bilgiye erişme ve eriştikleri bilgilere inanma eğiliminde olurlar. Böyle bir ortamda, özellikle sosyal ağlarda kasıtlı olarak bireylere ve topluma verilmeye çalışılan çok çeşitli zararlar bulunmaktadır. Hedefli haber tüketimi ve algoritma yanlılığı gibi durumların da eklenmesiyle bilgi kaosu sistematik bir hale gelmekte ve gerçek bilgiye ulaşmak giderek zorlaşmaktadır. Bu sebeple dijital ortamlar dezenformasyon konusunda daha bilinçli ve hassas olmayı gerekli kılmaktadır.

FELAKET KAYDIRMASI (DOOMSCROLLİNG) NEDİR VE NASIL ÖNLENİR?

Bilinçli İnternet Kullanımı

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, dijital medyanın günlük yaşamımıza entegre olması, felaket kaydırması olarak adlandırılan bir alışkanlığın yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Bu davranış, insanların çeşitli dijital platformlarda sürekli olarak olumsuz haberlere odaklanıp maruz kalarak, bu olumsuzluklarla iç içe yaşama eğilimini ifade etmektedir. Felaket kaydırmanın etkilerini anlamak ve bu alışkanlığa karşı alınabilecek önlemleri değerlendirmek, dijital dünyada sağlıklı bir dengeyi korumak adına oldukça önem taşımaktadır.

YAPAY ZEKA VE DEZENFORMASYON

Bilinçli İnternet Kullanımı

Yapay zekâ ile üretilen görüntüler, seslendirmeler, eserler ve sair içerikler, teknolojinin geldiği üst nokta, imkanlar ve yenilikler olarak görülse de gerçek ile suni olanın bir arada bulunduğu dijital sosyal ağ platformlarında enformatik bir kaosa ve dezenformasyona sebep olmaktadır. Gerçeğe benzeyen sahte içerikler hedeflediği manipülasyon ile kamu sağlığını ve güvenliğini tehdit ederken, yapay zeka ile üretilen suni içerikler konuyu çok daha komplike bir boyuta taşımaktadır.

DİJİTAL OYUNLAR: EĞLENCE DÜNYASININ EVRİMİ

Bilinçli İnternet Kullanımı

Günümüzde dijital oyunlar, milyonlarca insanın büyük bir hevesle bağlandığı ve eğlendiği bir eğlence platformu haline geldi. Geçmişe bakıldığında ilk bilgisayar oyunlarından günümüzdeki yüksek teknolojili grafiklere kadar, dijital oyunların büyük bir evrim geçirdiğini görebiliyoruz. Ancak, dijital oyunların yalnızca eğlence aracı olmaktan öte, bir dizi derinliği ve potansiyeli de barındırdığını gözden kaçırmamak önem taşımaktadır.

DEZENFORMASYON: BİLGİYE VE HABERE YAKLAŞIM NASIL ETKİLENİYOR?

Sosyal Ağlar

Geleneksel medya araçlarında haber, gazetecilik ilkelerine göre hazırlanır, denetime tabidir ve kaynağı bellidir. Fakat sosyal medya ortamlarının yapısı gereği her birey içerik üretebildiğinden bilginin güvenilir bir kaynağı bulunmaz. Her birey kendi medya kanalını oluşturabilir, her birey kendi ideolojisi ve amaçları doğrultusunda bilgiyi yayınlayıp, paylaşabilir.

DİJİTAL REFAH: DİJİTAL DÜNYADA SAĞLIKLI YAŞAM BİLİNCİ

Bilinçli İnternet Kullanımı

Teknoloji ve internet, dikkatimizi dağıtan, endişe yaratan veya üzen bir neden olmaktan ziyade hayatlarımızı geliştirmek ve kolaylaştırmak için bizimle olmalıdır.

lightbulb_outline İnternette kişisel fotoğraf ve video paylaşmadan önce bir kere daha düşünün! Gerçekten paylaşmanız gerekiyor mu?!
Toast Alert...