Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
Dijital Oyunlar: Zararlı mı Faydalı mı?
15 September 2017, Friday 00:42

Dijital Oyunlar: Zararlı mı Faydalı mı?

15 September 2017, Friday 00:42 | 7,397 görüntüleme

Yetersiz oyun alanları, kentleşme ve yaşanan dijital devrim, günümüzde çocukların oyun oynama alışkanlıklarını değiştirerek dijital oyunlara daha fazla yönelmelerine sebep oluyor. Geleneksel oyunlar ile dijital oyunlar arasına sıkışan gençler ve çocuklar zamanlarının büyük bir kısmını teknolojik aletlerin başında oyun oynayarak geçiriyorlar.

Yetersiz oyun alanları, kentleşme ve yaşanan dijital devrim, günümüzde çocukların oyun oynama alışkanlıklarını değiştirerek dijital oyunlara daha fazla yönelmelerine sebep oluyor. Geleneksel oyunlar ile dijital oyunlar arasına sıkışan gençler ve çocuklar zamanlarının büyük bir kısmını teknolojik aletlerin başında oyun oynayarak geçiriyorlar.

Dijital oyunlar özellikle çocukları ve gençleri yakından ilgilendiren bir konu olduğu için anne babalar ise bu konuda oldukça endişeli ve kararsız. Uzmanlar, dijital oyunların çocuklar üzerinde farklı etkilere sahip olduğunu açıklıyorlar. Bir yüzüyle bağımlılık, müstehcenlik, şiddet eğilimi gibi olumsuz etkilere sahip olan dijital oyunlar; bir yüzüyle de dikkat, bilişsel gelişim ve problem çözme gibi becerilerin gelişmesine yardımcı oluyor.

Çocuğun oynadığı oyunun yaşına uygun olup olmaması ve çocuğun oyun başında ne kadar zaman harcadığı ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken önemli noktalardan biri olarak görünüyor. Ailelerin, oynanan dijital oyunlar hakkında yeterli bilgiye sahip olması ve çocuğun dijital oyunlara olan aşırı ilgisinin altında yatan sebeplerin düşünülmesi de olası zararları minimize etmek açısından önem arz ediyor.

dijital

Dijital oyunlar çok farklı türleriyle hayatımızda yerini almış bulunuyor. Dijital oyun sektörü, dijital oyunların çocuk gelişimi üzerine olumlu ve olumsuz etkileri, dijital oyunların eğitim amaçlı kullanılması, dijital oyunlarda kalıp yargılar, oyunların derecelendirilmesi, dijital oyunların geliştirilmesi süreci gibi birçok konu gündemde.

Bu kapsamda 9-11 Ekim 2017 tarihlerinde, “Çocuk ve Bilgi Güvenliği Etkinlikleri” bu sene “Dijital Oyunlar” teması ile gerçekleştirilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda yapılacak olan etkinlikte, çocuklar için kodlama eğitimleri, çalıştaylar ve sempozyum ile dijital oyunlar bütün yönleriyle tartışmaya açılacak. 11-13 Nisan 2018 tarihlerinde ise yapılan bu çalışmalar kapsamında uluslararası bir kongre düzenlenmesi planlanıyor.

Söz konusu çalıştaylar ve sempozyum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Çalıştaylarda dijital oyunların eğitimde kullanılması, dijital oyunlarda çocuk ve aile rehberliği, dijital oyunların derecelendirilmesi ile dijital oyunlarda üretim süreçleri ve dijital oyun sektörü her yönüyle ele alınacak. Sempozyum ve devamı niteliğindeki Kongrede ise dijital oyunlarda uluslararası düzenlemeler, dijital ebeveynlik, dijital oyunlarda kalıp yargılar, dijital oyun endüstrisi ve dijital oyun teknolojileri, dijital oyuncaklar ve oyuncakların interneti ile dijital oyunların olumlu ve olumsuz yönleri gibi konular her yönüyle ele alınacak.

Uluslararası Dijital Oyunlar Çalıştay ve Sempozyumu’na konu ile ilgilenen tüm paydaşların katılımı bekleniyor.
Ayrıntılı bilgi için: http://cocukvebilgiguvenligihaftasi.com

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline Gerçek hayatta olduğu gibi, internet ortamında da tanımadığınız kişileri arkadaş edinmeyin, temkinli olun.
Toast Alert...