Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
ÇOCUKLARIN ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİĞİ
Bilinçli İnternet Kullanımı

ÇOCUKLARIN ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİĞİ

Yazar(lar): Uzm. Klinik Psikolog Gülşah AKSAKALLI | 11 September 2023, Monday 16:18 | 1,026 görüntüleme

Teknoloji günümüzde herhangi bir çocuğun hayatının ayrılmaz bir parçasıdır diyebiliriz. Çocuklar doğdukları andan itibaren teknolojik aletleri her yerde görmekte ve kaçınılmaz bir durum olarak onları kullanarak büyümektedir.

Teknoloji günümüzde herhangi bir çocuğun hayatının ayrılmaz bir parçasıdır diyebiliriz. Çocuklar doğdukları andan itibaren teknolojik aletleri her yerde görmekte ve kaçınılmaz bir durum olarak onları kullanarak büyümektedir. Kullanılan teknoloji elbette eğitici olabilir, çocukların becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir hatta onlar için yaratıcı bir çıkış noktası da olabilir. Bununla birlikte tehlikeli de olabilmektedir; bilgisayar korsanları ve diğer tehditler, teknolojiyi başkalarına zarar vermek için kullanabilmektedir. İnternetin risklerini bilerek ve mevcut araçlara sahip olarak teknolojinin kendimiz ve gençlerimiz için faydalı kullanımını sağlayabilirsiniz.

Bilinen gerçekler
  • Çocukların yüzde 47'si tablet kullanıyor
  • Çocukların yüzde 64'ü akıllı telefon kullanıyor
  • Çocukların yüzde 55,6’sı dizüstü bilgisayar veya oyun cihazı kullanıyor

Teknoloji hayatımız için kalıcı bir gerçektir. Çocuklar teknoloji ile iç içe büyümeye devam edecek ve hayatları boyunca teknolojiden faydalanmak isteyecekler. Tüm ebeveynler çocukların teknoloji kullanımı konusunda hemfikir olmasa da, teknoloji ve internet aracılığıyla birçok becerinin ve okuryazarlığın geliştirilmesi, yaşamın ilerleyen dönemlerinde okul ve iş hayatı açısından giderek daha önemli hale geldiği görülmektedir.

2 – 5 yaş arası

Teknoloji her okul öncesi çocuğun hayatının merkezinde olmasa da ebeveynliğin bir gerçeği, çocukların çoğumuzun istediğinden daha fazla ekran süresine sahip olmasıdır. Küçük çocuklar için teknoloji dışı şeyleri normalleştiren davranışları modellemek iyi bir örnektir. Ebeveyn olarak çocuk ile konuşmak ve oyun oynamak için telefonunuzu bir kenara bırakma konusunda kararlı olunmalı ve günlük yaşamın her anını belgelemek için fotoğraf çekme dürtüsüne direnilmelidir. Telefonlar bir kenara bırakıldığında çocuklara gerçek hayatın nasıl olduğunu deneyimlemesi ve gösterilmesi açısından önemli bir alan açılacaktır.

6 – 9 yaş arası

Bu yaş aralığında akıllı telefon, bilgisayar ya da tablet oyunları büyük bir olasılıkla zaten çocuğun hayatının bir parçasıdır. Şimdi ise ekran başında geçirilen süreye sınırlar koymanın yanı sıra sağlıklı "çevrimdışı" etkinlikleri teşvik etmenin de önemli bir zamanıdır. Egzersiz ve iyi dinlenme, büyümekte olan vücutların anahtarıdır ve ekranlardaki mavi ışık çocukların uyku düzenini büyük ölçüde etkileyebilir. Çocukları, teknolojiye ayırdıkları zamanı dışarıda geçirmeye, vücutlarını hareket ettirmeye ve gerçek hayatta sosyalleşmeye teşvik etmek önemlidir. Ekran süresi uygulamaları kullanılabilir ancak kullanmadan önce çocuk ile bu sınırlar hakkında oturup konuşulmalıdır.

9 – 11 yaş arası

Çocuklar okulda araştırma veya ödevleri için interneti daha da fazla kullanmaya başlarlar ve tam da bu zamanda bilgi yanlılığı, sahte haberler hakkında onlarla konuşmak önemlidir. İnternetteki önyargı hakkında bilgi edinilmesi ve onların bu konuda aydınlatılması gerekmektedir.

12 yaş ve üzeri

12 yaş ve üzeri çocuklar önemli ölçüde internet ve teknoloji okuryazarıdır. Bu, onlarla iyi bir dijital vatandaş olma, siber zorbalıktan kaçınma ve çevrimiçi varlıkları hakkında düşünme konusunda konuşmak için önemli bir zaman dilimidir. Onlara, internette paylaştığımız her içeriğin sonsuza kadar bizi takip edeceğini, bu nedenle bugün iyi seçimler yapmanın, gelecekte utanç verici ve zararlı sonuçlardan kaçınmamıza yardımcı olabileceği anlatılmalıdır. Bu yaşta birçok çocuk aynı zamanda internet ve teknoloji endüstrilerindeki gelecekteki potansiyel kariyerleri de öğrenmektedir. Eğer çocuğunuzun bu yönde bir eğilimi var ise kariyer yollarını keşfetmek onların geleceğe daha fazla güvenmelerine yardımcı olabilir. Dijital kariyerler hakkında bilgi edinebileceği kodlama, dijital pazarlama vb. alanlarda kaynaklara yönlendirilebilir. Böylelikle çocuklar medyayı sadece tüketmez, medya oluşturmasına da katkı sağlamış olur.

Sonuç olarak, çocuklar teknolojinin faydalarından da zararlarından da haberdar olurlarsa karşılaştıkları içerikleri bildirmeleri ve gerekeni yapmaları konusunda da hassas olabilirler. Zararlardan korunmalarının en iyi yolu ise eğitimdir. Ebeveynler olarak çocukların eğitimine zaman ayırarak onları çevrimiçi tehdit ve tehlikelerden daha iyi koruyabilirsiniz.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline Üslup her şeydir. İnternette nazik ve saygılı bir dil kullanın. Hiç kimsenin kişiliğini ve çevrimiçi itibarını zedeleyici davranışlarda bulunmayın.
Toast Alert...