DİJİTAL İTİBARI KORUMAK İÇİN 7 ADIM
Yazar(lar): Psikolog Gülşah AKSAKALLI | 16 November 2022, Wednesday 15:03 | 1,473 görüntüleme
Dijital itibarımız da tıpkı gerçek hayattaki itibarımız kadar büyük bir öneme sahiptir. Dijital itibarın kontrolü için ise bir kontrol listesi oluşturarak çevrimiçi hareketlerimizin kontrolünü sürdürebilir, itibarımızın olumlu yönde korunmasını sağlayabiliriz.
Dijital ortamda çevrimiçi olduğumuz andan itibaren bir dijital itibara sahip oluyoruz. Nasıl ki sosyal hayatta bulunduğumuz çevrede bir itibarımız var ise dijital ortamda da aynı durum geçerli. Ardımızda bıraktığımız dijital ayak izleri aslında kim olduğumuza dair ipuçları. Paylaşımlarımız, beğenilerimiz ve söylediğimiz her şey bizi yansıtan ve diğer kişiler ile kendi rızamız ile paylaşıp görmelerini sağladığımız içeriklerdir. Kimi zaman yazı yazmaktansa tercih edip yolladığımız emojiler bile bizim hakkımızda diğer kişilerin bir fikir yürütmesine neden olabilir. Dijital itibarımız da tıpkı gerçek hayattaki itibarımız kadar büyük bir öneme sahiptir. Dijital itibarın kontrolü için ise bir kontrol listesi oluşturarak çevrimiçi hareketlerimizin kontrolünü sürdürebilir, itibarımızın olumlu yönde korunmasını sağlayabiliriz.
Dijital itibar için aşağıdaki maddeleri takip edebiliriz.
1. Çevrimiçi hareketlerinizi yaşam boyu dijital özgeçmişiniz olarak düşünün
Kendi adınızı farklı arama motorlarını kullanarak arayın (resimler, videolar ve diğer kategoriler dâhil).
Kendinize sorun: Bu içerik beni temsil ediyor mu?
2. Sosyal medya hesaplarınızı düzenli olarak temizleyin
Eğer istemediğiniz gönderi, fotoğraf veya videolar söz konusu ise: etiketi kaldırın, arşivleyin veya silin.
3. Çevrimiçi topluluğunuzu düzenleyin
Çevrimiçi ortamda kullandığınız sosyal medya hesaplarında kimleri takip ettiğinizi ve sizi kimlerin takip ettiğini gözden geçirin ve bu konuda seçici olun. İletişim kurmak istemediğiniz kişileri ve grupları takip etmeyi bırakın veya engelleyin.
4. Gizlilik ve konum ayarlarınızı düzenleyin
Paylaşılan kişisel gönderileriniz ve tüm hesaplarınız için gizlilik ayarlarını düzenleyin. Hangi gönderilerin herkese açık ya da özel olması gerektiğini belirleyin.
5. Kişisel hayatınızı özel tutun
Kendinizle ilgili özel bilgileri, kişisel fotoğrafları ve videoları paylaşırken seçici olun. Dijital ortamda paylaşım yaparken kime güvenmeniz gerektiği konusunda çok dikkatli olun.
6. Pozitif içerikleri vurgulayın
Sizi iyi hissettirecek içerikler oluşturun ve etkileşim kurarken pozitif etkileşim kurun. Başkalarına ait pozitif içerikleri destekleyin, aynı şekilde sizde faydalı, pozitif içerikli yorumlar ve videolar yayınlayarak diğer kişiler için de aynısını yapmayı düşünün.
7. Hayatınızı gerçeğe uygun şekilde paylaşın
Kişiler genel olarak sosyal medya üzerinden hayatlarını tam olarak olduğu gibi değil de olmasını istedikleri gibi yansıtma eğilimindedirler. Aslında sosyal medyada görülenler gerçekte olanın tamamı değil sadece hayatlarının iyi anına dair bir kesittir. Paylaşılan içeriklerde kendine karşı dürüst ol ve içeriği yayınlamadan önce kendine karşı ne kadar dürüst olduğunu sor. Paylaştıklarım gerçekten de yaşadığım hayata uygun mu?
Sonuç olarak, dijital platformlarda gizlilik ayarı gibi pek çok özelliği kullanmak ve arkamızda bıraktığımız dijital ayak izlerinin farkında olup olumlu hale getirebilmek yabancı kişilerce erişebilecek olan bilgilerimizi sınırlandırmamıza ve kendi özel alanımızı korumamıza yardımcı olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR
keyboard_arrow_right TEKNOLOJİ ÇAĞININ E-HASTALIKLARI keyboard_arrow_right SESLİ KİMLİK AVI DOLANDIRICILIĞI (VOICE PSHISHING) NEDİR? keyboard_arrow_right SOSYAL MEDYA ARAÇLARI VE OLASI RİSKLERİ keyboard_arrow_right EKRAN BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE 7 KOLAY YOL keyboard_arrow_right DİJİTAL MAHREMİYETİN KORUNMASINDA DİJİTAL OKURYAZARLIĞIN ÖNEMİBugün en çok okunanlar
- KVKK ve TCK 132. Maddesi Kapsamında Sosyal Medya Mesajları ve Hukuki Sorumluluk
- HAKARET, TEHDİT VE ŞANTAJ SUÇU İLE KARŞILAŞTIĞIMIZDA NE YAPMALIYIZ?
- TEKNOLOJİ ÇAĞININ E-HASTALIKLARI
- DİJİTAL DÜNYA İÇİN DİJİTAL ETİK
- SESLİ KİMLİK AVI DOLANDIRICILIĞI (VOICE PSHISHING) NEDİR?
Yorumlar