Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
İnternet ve Sosyal Medyayı Tadında Kullanmak
Bilinçli İnternet Kullanımı

İnternet ve Sosyal Medyayı Tadında Kullanmak

Yazar(lar): Dr. Şahin BAYZAN - Bilişim Uzmanı | 13 November 2019, Wednesday 17:14 | 6,067 görüntüleme

Teknolojik gelişmelerin hemen her açıdan hayatımızı etkilediği bir zamandayız. Şüphesiz teknoloji denildiğinde aklımıza ilk gelen internet. Geçmişe dönüp baktığımızda internet başta olmak üzere son otuz yıldaki teknolojik gelişmelerin, hayatımızda çoğu şeyi değiştirdiğini görüyoruz.

Dünyanın yarıdan fazlası internet kullanıcısı ve bunların büyük bir çoğunluğu sosyal medyayı kullanıyor. Ülkemizdeki internet kullanım oranı dünya ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor. Bugün itibariyle dünyanın %58’i internet kullanırken, TÜİK’in 2019 Ağustosta yayınlanan Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırma sonuçlarına göre ülkemizde internet kullanan bireylerin oranı %75,3 olarak görülüyor. Yine aynı araştırma sonuçlarına göre Genişbant (hızlı internet) ile internete erişim sağlayan hanelerin oranı %87,9. Mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağlayanların oranı ise %86,9 olarak gerçekleşmiş. Rakamlar, ülke olarak büyük çoğunluğun internetle iç içe olduğunu gösteriyor.

Teknolojik gelişmelerin hemen her açıdan hayatımızı etkilediği bir zamandayız. Şüphesiz teknoloji denildiğinde aklımıza ilk gelen internet. Geçmişe dönüp baktığımızda internet başta olmak üzere son otuz yıldaki teknolojik gelişmelerin, hayatımızda çoğu şeyi değiştirdiğini görüyoruz. Teknolojik gelişmeler sadece gelişme olarak kalmıyor, toplumları da dönüştürüyor. Hayatımıza olumlu, olumsuz etkisi oluyor. Belki birçok açıdan hayatımızı kolaylaştırıyor fakat bazı açılardan da zorlaştırıyor. Bir yönüyle mutlu eden bir yüz olurken, diğer yönüyle de üzen bir yüz olabiliyor. Bunu yaparken, dünyanın sadece gerçek hayattan ibaret olmadığını, sanal bir dünyanın da var olduğunu bize gösteriyor. Gerçek hayatta uyulması gereken kuralların yanında, sanal dünyada da uyulması gereken kurallar olduğunu hatırlatıyor. Bunu bazen bizi mağdur edip üzerek, bazen de işimizi kolaylaştırıp sevindirerek yapıyor. Bu noktada yapabileceğimiz en önemli ve anlamlı şey, teknolojinin hayatımızı kolaylaştıran fırsatlarından maksimum düzeyde faydalanmak, zorlaştıran yönlerini de en aza indirmek olsa gerek. Bu da ancak internet başta olmak üzere teknoloji ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olmakla, hak ve sorumluluklarımızı bilmekle mümkün.

Bugün, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin en çok ilgisini çeken uyaranların bilgisayar ve mobil ekranlar, sosyal medya, video izleme platformları, dijital oyunlar, haber siteleri, mesajlaşma uygulamaları, sanal gerçeklik uygulamaları ve teknolojinin diğer bileşenleri olduğunu görmekteyiz. Çoğumuz dünyada olup bitenleri televizyondan ziyade internetten ve özellikle sosyal medyadan takip ediyoruz. Zamanımızın çoğunu internet ve sosyal medyada geçiriyoruz. Sosyal medyada paylaşıyoruz, beğeniyoruz, paylaşılanlara yorum yapıyoruz. Bir nevi sosyal medyada sosyalleşiyor, yaptıklarımızın takdir edilmesini bekliyoruz. Bir anlamda bu ortamı kendimizi gösterme, ispat etme alanı olarak kullanıyor, ben de varım ve buradayım diyoruz. Kurallarına uymak şartıyla elbette bu ortamlarda bulunmamız da gerekiyor. Bu bizim en doğal haklarımızdan biri elbette. Fakat dijital dünyadaki bu haklarımız bizlere önemli sorumluluklar da yüklüyor. Hem kendimizi hem de dijital dünyaya doğan çocuklarımızı bu dünyanın fırsatları ve risklerinin farkında olacak şekilde yetiştirmek, teknolojiyi amacına uygun bilinçli kullanmayı öğrenmek ve öğretmek en önemli sorumluluklarımız.

İnternet ve sosyal medyada yapılanlar ve bazen bizim yaptıklarımız kuralına uygun olmayabiliyor. Hatta bazen suç bile olabiliyor. Paylaşılmaması gereken şeyleri paylaşarak hem kendimizi hem de başkalarını zor durumda bırakabiliyoruz. Bazen bir başkasının paylaştığı fakat doğruluğu şüpheli olan hatta yalan olan içerikleri paylaşarak, diğer insanların da yanlış yönlendirilmesine sebep olabiliyoruz. İnternet ve sosyal medya düşüncelerimizi ifade ettiğimiz bir özgürlük alanıdır fakat sonsuz özgürlük alanı değildir. Bir kişinin ifade özgürlüğü bir başkasının ifade özgürlüğünün başladığı yerde biter.

İster gerçek dünya ister sanal dünya ortam neresi olursa olsun hiç kimsenin bir başkasının kişilik haklarını, özel hayatının gizliliğini ihlal etmeye hakkı yoktur. Örneğin gerçek hayatta insanların özel hayatları dokunulmazdır ve yasalarla korunmaktadır. İnsanların özel hayatlarının gizliliğinin ihlal edilmesi, kişilik haklarının ihlal edilmesi gerçek hayatta nasıl suç ise aynı şeylerin internet ortamında yapılması da suçtur ve gerçek hayattaki gibi cezai bir karşılığı vardır. Bir kişiyle ilgili olarak, o kişinin izni olmadan internette ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar hem suçtur hem de etik ve ahlaki değildir. Bu nedenle her bireyin, başkasının özel hayatının gizliliğini ve kişilik haklarını ihlal edecek tutumlardan kaçınması son derece önemlidir.

İnternet ve sosyal medyada oldukça fazla resim, video, metin vb. içerikler paylaşıyoruz. Bu paylaşımları yaparken, öncelikli olarak resim ve videoda yer alan kişilerin veya kişinin velisinin rızasını almak esastır. Ne yazık ki birçok internet kullanıcısı bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde bu kuralı ihlal edebiliyor. Bazen haklı olarak okulumuzun veya çalıştığımız kurumun faaliyetlerini duyurmak amacıyla çok masum ve normal karşılanabilecek paylaşımlarda bulunabiliyoruz. Faaliyetlerin duyurulması noktasında yapılacak paylaşım için idarenin iznini almak en doğru yaklaşım olacaktır. Bu konuda ailelerin ve öğretmenlerin daha bilinçli hareket etmesi son derece önem arz etmektedir.

Özetle; teknolojik aletleri, interneti ve sosyal medyayı kullanmak önemli. Fakat tüm bunları hak ve sorumluluklarımızın farkında olarak bilinçli ve tadında kullanmak daha da önemli.

Tıkla ve #İnternetiTadındaKullan

İnternetteki zararlı siteleri şikayetleriniz için: – ihbarweb.org.tr
Filtreleme ve güvenli internet hizmeti için – guvenlinet.org.tr
İnternet okur-yazarlığı için – guvenliweb.org.tr

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternetteki zararlı içeriklerden korunmak için, tamamen ücretsiz olan "Güvenli İnternet Hizmeti"ni tercih edebilirsiniz.
Toast Alert...