Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
SOSYAL MEDYADA GÖRGÜ KURALLARINA DİKKAT EDİYOR MUYUZ?
Sosyal Ağlar

SOSYAL MEDYADA GÖRGÜ KURALLARINA DİKKAT EDİYOR MUYUZ?

Yazar(lar): Psikolog Gülşah AKSAKALLI | Grafik(ler): Burak ÖZÇELİK | 2 October 2019, Wednesday 14:05 | 3,446 görüntüleme

Sosyal medyada gezinirken pek çok şeye dikkat etmiyoruz. Tweet'lerimiz, Instagram fotoğraflarımız veya Facebook paylaşımlarımızın çoğu uygulama üzerinden kaldırsak dahi aslında tamamen silinmiyor. Dürüst olalım. Sosyal medyada herhangi bir şey paylaşmadan önce kendimize şu soruyu soruyor muyuz: “ Bunu gerçekten paylaşmalı mıyım? ”

Sosyal medyada görgü kurallarının çoğu, kendimize şu üç soruyu sormamız için ekstra zaman ayırmamızla alakalıdır:

  • Sosyal medya paylaşımlarıma odaklanmak için doğru zaman ve yer burası mı?
  • Birisi benim hakkımda bu paylaşımı yayınlasaydı nasıl hissederdim?
  • Öğretmenlerim, ebeveynlerim veya iş arkadaşlarım bu yazıyı görselerdi benim hakkımda ne düşünürlerdi?

Gençler Neden Sosyal Medya Görgü Kurallarına İhtiyaç Duyuyor?

Sosyal medyanın yaygın kullanımı nedeniyle aileye ayrılan zaman, uyku zamanı, okul ve ev ödevlerine ayrılan zamanda bir düşüş olduğu görülmektedir. Bu sebepledir ki sosyal medya kullanımının önceliklerimizin önüne geçmesini önlememiz ve önlenmesi için gerekli tedbirleri almamız gereklidir. Gerekli tedbirler arasında ebeveynlerin kendi telefon alışkanlıklarını modellemeleri de önem arz etmektedir. Ebeveynler, gerektiği zaman telefonun sesini kısmalı, sessize almalı ya da uygun zamanlarda kapatmalıdır. Ebeveynler önce kendi alışkanlıklarını değerlendirmediği takdirde sosyal medya kullanımı konusunda nasıl öğüt verip bir düzen oturtabilir ki?

Ebeveynlerin sosyal medya yolculuklarında çocuklarına yardımcı olmalarını sağlayacak ipuçlarına bir bakalım:

Aslında Her şey İletişimle İlgili

Telefonlarımız üzerinden her an herkese ulaşabilirken, bazı yapılması gereken işlerin şahsen yapılması gerektiğini unutabiliyoruz. Ebeveyn olarak çocuğunuza akıllı telefonların iletişim kurmamız için bir araç olduğu fakat tüm iletişim biçimlerimizin telefonlar ile yer değiştirmemesi gerektiği açıklanmalıdır. Ebeveynlerin çocuklara vurgulaması gereken önemli maddeler:

  • Önemli konuşmalarını mutlaka yüz yüze yap. Sinirlendiğinde mesaj atma ki sinirin geçtiğinde söylediklerinden pişman olma.
  • Mesajlaşmalarda kullanılan kısa mesajları e-posta ve önemli yazışmalarda kullanma
  • Telefon görüşmelerini veya telefona gelen bildirimleri sınıfta, toplantılarda, araba kullanırken veya sinemada cevaplama.

Paylaşmadan Önce İzin İsteyin
Kendimizi mutlaka başkasının yerine koymalıyız. Örneğin, bir arkadaşın senin fotoğrafını çekti ve diğer arkadaşlarının da olduğu bir sohbet grubuna gönderdi. Ona fotoğrafı beğenmediğini söylemene rağmen ne kadar tatlı bir fotoğraf olduğunu, söylediğin gibi çirkin olmadığını söyledi. Paylaşılan fotoğraf her ne kadar kötü veya utanç verici olmasa da kimsenin kendi rızası olmadan fotoğrafını herhangi bir yerde paylaşmamız etik değildir. Biraz düşünüp bu konuda dikkatli olunması gerekmektedir. Başka bir kişiye ait fotoğrafı yayınlarken önce izin isteyin.

Bir Gönderi Paylaşırken Kibar Olun
Diğer insanlarla aynı fikirde olmasak bile onların fikirlerine de saygı duymalı, aşağılayıcı ve küçük düşürücü kelimeler kullanmaktan kaçınmalıyız.
Paylaştığımız gönderilerde kendimize ait aşırı övgü içeren içeriklerden kaçınmalıyız. Yüksek standartlarda abartılmış ve başkaları tarafından erişilmesi güç içeriklerin yer aldığı gönderiler bu yayınları takip eden kişilerin yaşam kaygısı taşımalarına ve kendilerini kötü hissetmelerine yol açabilir. Bilindiği gibi sosyal medya kaygısı oldukça yaygın görülmektedir.

Ailem- Arkadaşlarım Ne Düşünür?
Herhangi bir resim veya içeriği paylaşmadan önce üzerine düşünmemiz bizler için biraz zor gelebilir. Aslında bakarsanız paylaşacağımız içerik hakkında birkaç dakika düşünmek çok fazla zamanımızı da almaz. Ne paylaştığımız konusunda eğer çok seçici değilsek, kendimizin veya başkalarının fotoğraflarını herhangi bir yere yüklememeli, göndermemeli ya da göndermeden önce başka birinin de incelemesini sağlayıp fikrini almalıyız.
Çocuklara ve gençlere çevrimiçi paylaşılan her şeyin silinmeden kalabileceğini ve izlenebileceğini anlatın ve bu konuda bilinçlenmelerini sağlayın. Ebeveynlerinin veya arkadaşlarının görmelerini istemedikleri onlara ait içerikleri internet ortamında yayınlamamaları gerektiğini hatırlatın. Paylaşılması düşünülen fotoğraf kime aitse fotoğrafın yayınlanmasını isteyip istemediğini o kişiye mutlaka sorarak hareket etmeliyiz. Kişisel konular hakkında duygusal veya öfke barındıran içeriklerden kaçınmalıyız. Eğer bir ebeveyn iseniz çocuğunuzu çevrimiçi ortamda yayınladıkları içeriklerin akademik kariyerleri ve kişisel yaşamları boyunca takip edilebileceklerini hatırlatın ve iyi bir dijital ayak izi oluşturmaları konusunda yönlendirin. İşverenlerin de genellikle başvuran kişiler hakkında elde edecekleri ek bilgiyi internet ortamından sağladığını unutmayın.

Sosyal Medya Konusunda Tavsiyeler

Sosyal medya, özelimizi genelleştirebilir.
Çocukların ve gençlerin mahremiyetin önemini kavramalarına yardımcı olmak önemli bir konudur. Nasıl ki banyo yaparken ya da tuvalete girerken kapıyı kapalı tutmamız gerektiğini, çevremizdeki insanların özel alanlarına saygı duymayı, herhangi birinin odasına girerken kapının çalınması gerektiğini öğretiyoruz öyleyse dijital dünyadaki mahremiyetimizin de aynı derecede önemli olduğunu ve gerçek hayattan farklı olmadığını onlara öğretmemiz gerekiyor.

Güvenliğimiz hayati önem taşır.
Gizli tutulan şifreler çocukların güvende kalmalarına yardımcı olur. Arabada kullandığımız emniyet kemeri, evden çıkarken evin kapısını kilitlememiz, yabancılarla iletişimimize dikkat etmemiz gibi önem arz eden konular gündeme alınarak bu tarz benzetmelerle internet ortamındaki güvenliğe ilişkin konuşmalar çocukların güvenliğin ne derecede önemli olabileceğini anlamalarına yardımcı olabilir. Güvenlik önlemleri almak küçük büyük herkes için aynı derecede önemlidir.

Sınırlar olumsuzlukları da sınırlar.
Ailece içinde sınırlar belirlemek ve bu sınırları korumak önemlidir. İnternet aracılığıyla yaptığımız tüm aktiviteler kolayca kendimizi bulunduğumuz ortamdan soyutlamamıza neden olabilmektedir. Bir uygulamadan gelen bildirim bile bir an dikkatimizin dağılmasına neden olmaktadır. Bir düşünelim. Örneğin bir arkadaşımızla sohbet halindeyiz ve arkadaşımıza heyecanla bir şey anlatırken o bir an telefonuna dalıp gidiyor. Ne hissederiz? Aynı heyecanla anlattığımız şeye kaldığımız yerden devam edebilir miyiz? Hiç sanmıyorum. Belki birçoğumuz bunu yaşamış ve kendimizi kötü hissetmişizdir ya da başrolde olup aynı durumu başka birinin yaşamasına sebep olmuşuzdur. Bu vb. davranışların ne gibi sonuçlar doğurabileceğini de yaşayarak tecrübe etmiş oluyoruz.

Ebeveynler özellikle şu iki soruya dikkat etmelidir:

  • Çocuğumun dünyasından haberdar olmak için dijital dünya hakkında neleri öğrenmem gerekiyor?
  • Çocuğumun gelişim dönemini de dikkate alarak, sosyal medyada güvenlik konusunun önemi ve sosyal medyada dikkat etmesi gereken görgü kuralları hakkında onunla ne gibi konuşmalar yapabilirim? Nasıl yönlendirebilirim?

Gelişen teknolojinin fazlaca heyecan verici olduğunu kabul ediyoruz. Ancak dezavantajlarının farkında olmak bizleri daha güvende tutacaktır. Sosyal medya görgü kuralları ve sosyal medyada güvenlik konusu, çocukların gelişimsel anlamda büyüdükleri her aşamada daha fazla şeyi öğrenip tecrübe edeceği ve ebeveynler tarafından gündemde tutulması, üzerine sohbetler geliştirilmesi gereken önemli bir konudur.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline Unutmayın, gerçek hayatta suç sayılan her şey, internette de suçtur.
Toast Alert...