Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
VİDEO OYUNLARI ÇOCUKLARIMIZI NASIL ETKİLİYOR?
İnternet ve Sağlık

VİDEO OYUNLARI ÇOCUKLARIMIZI NASIL ETKİLİYOR?

Yazar(lar): Uzm. Klinik Psikolog Gülşah AKSAKALLI | 1 December 2022, Thursday 17:15 | 1,169 görüntüleme

Video oyunlarının günlük yaşamda kişiler üzerinde ne gibi etkileri var, çocukları, gençleri nasıl etkiliyor diye genel olarak bakıldığında karşımıza ilk çıkan durumlar potansiyel zararları üzerinedir.

Günümüze bakıldığında internetin sunduğu erişilebilirlik ve bunun yanında imkân sağladığı sosyal ortam yani çevrimiçi forum siteleri, çevrimiçi oyunlar gibi alanlar birçok kişi için daha çekici hale gelmektedir. Genellikle yalnız, biraz daha depresif duygu durumuna sahip ya da daha endişeli yapıdaki kişiler bu ortamlardan daha fazla sosyal fayda sağlayabilmekte ve bu alanlara daha fazla yönelebilmektedir. Video oyunları da geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmakla birlikte farklı amaçlara yönelik hizmetler sunmaktadır. Eğlence, eğitim, iletişim kurma gibi durumlar sağladığı imkânlar arasındadır. Diğer kişilerle tanışma kaygısı taşıyan, reddedilme korkusu olan kişiler sosyalleşmekten kaçınabilir ve yaşadığı bu sosyal zorlukları telafi olarak internet ortamında çeşitli platformları tercih edebilir. Daha önce yapılan birçok araştırma, sosyal anlamda zorluklar yaşayan kişiler ile çevrimiçi video oyunu oynama arasındaki önemli bağlantıları incelemiştir. Bunlardan biri çevrimiçi oyunlara oyuncuların katılma nedenleri önceden var olan psikososyal zorlukların daha fazla oyun oynamaya motive ettiği ya da daha kötü sonuçlara yol açıp açmadığı üzerinedir. Araştırmanın sonucuna göre, çevrimiçi oyun oynamak kullanıcıların psikososyal refahı üzerinde olumsuz etkileri olduğu yönündeki iddiaları çürütmektedir. Yani, kişilerin çevrimiçi oyunları önceden var olan sosyal zorluklarını telafi etmek için oynadıklarını göstermiştir. Yine bir araştırma da duygusal açıdan daha hassas olan oyuncuların çevrimiçi oyunları duygusal açıdan daha az hassas olan kişilere göre farklı şekillerde kullandıklarını ve oyun içi arkadaşlık ağlarında somut farklılıklar bildirdiklerini göstermektedir. Araştırmadan elde edilen mevcut durum, çevrimiçi oyunların, çekingen kişiler için sosyal zorlukların üstesinden gelmelerine ve yeni arkadaşlıklar kurmalarına veya eskilerini güçlendirmelerine izin verdiğini sosyal olarak daha avantajlı olma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Video oyunlarının günlük yaşamda kişiler üzerinde ne gibi etkileri var, çocukları, gençleri nasıl etkiliyor diye genel olarak bakıldığında karşımıza ilk çıkan durumlar potansiyel zararları üzerinedir. Video oyunlarındaki şiddet öğeleri, oyun bağımlılığı, müstehcenlik, küfür gibi olumsuz ve zararlı içeriklere daha fazla odaklanılmaktadır. Elbette ki bazı video oyunlarının içerisinde yer alan zararlı içeriklerin farkında olmak önemlidir. Bunların tespiti ve önlem alınması kaçırılmaması gereken bir konudur fakat bunların yanı sıra olumlu yönleri olan, bilgi, beceri geliştiren fiziksel, sosyal ve psikolojik anlamda kişiye bir şeyler katan oyunları da es geçmemek gerekmektedir. Video oyunlarından fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de önemli ölçüde yararlanılmakta olduğu yapılan araştırmalarda vurgulanmıştır.

Video oyun sektörü her geçen gün gelişmekte ve oldukça zengin bir içeriğe sahip olmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda birbirinden konu ve içerik bakımından farklı çok çeşitli savaş, strateji, aksiyon, bilim-kurgu vb. oyunların yer aldığı görülmektedir. Diğer kullanıcılarla etkileşimli oynanan ya da tek oyunculu oyunlar oyuncuların tercihlerine göre değişiklik göstermektedir. Kişilerin tercih ettikleri oyunlar onları anlamayı gerektirmektedir. Her birey farklı sebeplere bağlı olarak belli oyunları tercih etmekte, kişilikleri, kullanım tarzları, oyun içerikleri ve gün içinde başında geçirdikleri sürelere bağlı olarak da farklı biçimlerde hayatlarına yansıttıkları ya da etkilenebildikleri görülebilmektedir. Örneğin, video oyunları ya da internet başında geçirilen vakit değerlendirildiğinde hareketsizliğe bağlı olarak obezite sorununun fiziksel bir sağlık sorunu oluşturduğunu söylemek mümkündür ancak kişinin hareketsiz bir yaşam biçimimi tercih etmesi de bunun bir sebebidir. Video oyunları yalnız başına kişiyi obezite yapmamaktadır. Video oyunları hareketsiz aktiviteleri oluşturmakta ve olumsuz fiziksel sağlık sorunlarına aşırı kullanımına bağlı olarak yol açabilmektedir. Egzersiz oyunları da kullanıcıların sağlıklarını iyileştirmeleri noktasında bir yol olarak sunulmaktadır. Özellikle fitness oyunları koronavirüs salgını döneminde hareketsiz bir yaşam tarzının hakim olması sebebi ile kişiler için motivasyon kaynağı olmuş ve popülerlik sağlamıştır. Bir örnek de Ubisoft tarafından geliştirilen Just Dance isimli oyundur. Oyun içerisinde her şarkı esnasında oyuncuların ekranda görünen komutları takip etmesi ve gerçekleştirilen dansı yansıtmaları beklenmektedir. Oyuncuların oynadıkları oyuna ve sisteme bağlı olarak hareketlerini takip etmek için hareketleri algılayan kameralar ve izlenebilir kontrol cihazları bulunmaktadır. Bir zamanlar fazlaca popüler olan Pokemon Go oyunu da aynı şekilde oyuncuları hem fiziksel anlamda hem de sosyallik anlamında teşvik etmektedir. Artırılmış gerçeklik oyunu olan bu oyun, oyuncuların dışarı çıkıp nesneleri bulmalarını gerektirmekte, bunun yanı sıra yakında bulunan diğer oyuncularla da iş birliğini teşvik etmektedir. Yani, örneklere bakıldığında sosyal ve fiziksel anlamda sorun teşkil etmeyen oyunları çoğaltabilmek mümkündür.

Geniş bir pencereden bakıldığında oyunların hem olumlu hem olumsuz sonuçlarının olduğunu kabul etmek gerekmektedir. Yalnız başına video oyunlarının kimsenin hayatını mahvetmeyeceği, bütün oyunların genel çerçevede olumsuz sonuçları doğurmadığını bilmek önemlidir. Her şeyden önce çocuklarımız için içeriği incelenmiş, yaşlarına ve kişilik özelliklerine uygun oyunların seçilmesi ve denetimin sağlanması alınabilecek önlemlerin başında gelmektedir.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternette karşılaştığınız her bilgi doğru olmayabilir. İnternetten ulaştığınız bilgileri en az 3 kaynaktan kontrol edin ve kullandığınız bilgilerin kaynağını mutlaka belirtin!
Toast Alert...