2018 GÜVENLİ İNTERNET GÜNÜ ETKİNLİKLERİ BTK’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN- Gazeteci | 9 February 2018, Friday 01:40 | 8,101 görüntüleme
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından organize edilen, Güvenli İnternet Günü 2018 Yılı Etkinlikleri, “Daha İyi Bir İnternet Seninle Başlayacak: Değerlerine Sahip Çık!” teması ile 6 Şubat’ta BTK merkez binasında gerçekleştirildi.
Bütün dünyada 130’dan fazla ülkede eş zamanlı olarak kutlanan Güvenli İnternet Günü’ne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Ahmet Arslan, BTK Başkanı Sn. Dr. Ömer Fatih Sayan, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Şirin Karadeniz, çok sayıda öğrenci ile sektörden temsilciler katıldı.
Daha İyi Bir İnternet Seninle Başlayacak Değerlerine Sahip Çık!
“Daha İyi Bir İnternet Seninle Başlayacak: Değerlerine Sahip Çık!” teması ile kutlanan Güvenli İnternet Günü, BTK Başkanı Sn. Dr. Ömer Fatih Sayan’ın konuşmaları ile başladı. Sn. Sayan, internet kullanımının yoğunlaşmasıyla birlikte yaşanan dijitalleşme, internetin daha güvenli bir yer olma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor, diyerek, internet güvenliğinin önemine değindi. İnternetin daha güvenli bir yer olması için yapılan çalışmalardan bahseden Sn. Sayan: “2011 yılında İnternet kullanıcılarının tercihine sunduğumuz tamamen ücretsiz olan Güvenli İnternet Hizmeti bu gün 6 milyona yakın abone tarafından tercih edilmektedir. 2017 yılında faaliyete geçirdiğimiz Güvenli İnternet Merkezi bünyesinde sadece son 3 ayda bile internetin bilinçli ve güvenli kullanımı noktasında 7500 öğrenci, eğitimci ve aileye ulaşarak eğitimler verdik. Bu konuda dağıttığımız broşür ve bilgilendirme kitapçıklarının sayısı son 3 ayda 100.000’e ulaşmış durumdadır.” Dedi.
Teknolojiye ulaşma fırsatı kısıtlı olan çocuklara, teknolojinin fırsatlarını sunmak; teknoloji ile iç içe olan çocuklarda ise, internetin bilinçli ve güvenli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla faaliyete geçirilen Gezici Güvenli İnternet Tırı Projesinin 2017 yılı içerisinde tamamlandığını kaydeden Sayan konuşmasına şöyle devam etti: “Bütün vatandaşlarımızın internet ortamında karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek ve yardımcı olmak için İnternet Yardım Hattı https://www.internetyardim.org.tr web portalını hizmete sunduk. İnternet Yardım Hattı web portalında, internetin bilinçli, etkin ve güvenli kullanımı kapsamında 10 ayrı konu başlığı altında içerikler oluşturulmuştur. Bu içerikler ile vatandaşlarımızın internette yaşadıkları sorunlara çözümler sunmak hedeflenmektedir.”
Sanal Hayat Gerçek Hayatın Akışını Belirliyor
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Ahmet Arslan Güvenli İnternet Günü’nde yaptığı konuşmada, “Sanal hayatın, gerçek hayatın akışını belirlediği bir dünyada yaşıyoruz” diyerek, “Sanal dünyada kim iyi niyetli, kim kötü niyetli bunu ayırt etmek gerçekten kolay değil, bunu ayırt etmek için önce sanal dünyanın diline aşina olmak gerekir” açıklamasında bulundu. “Günümüz dünyasında İnternet Güvenliği sağlanmadan, ekonomik ve toplumsal güvenlik tam manasıyla sağlanmış olmaz” diyen Sn. Arslan, internetin güvenli olması gerekliliğine dikkatleri çekerek şöyle devam etti: “İnternetiniz güvenli olmaz ise, hak ve özgürlükleriniz de bütünüyle güvenli olmayabilir. İnternet dünyasının sınırsız ve öngörülemez dünyasında, İnternet Güvenliği konusu, ulusal bir güvenlik konusu olmaktan çok, küresel bir güvenlik konusudur.” Bakan Arslan, Güvenli İnternet Günü’nde yaptığı konuşmasında ayrıca, İnternet Güvenliği ile ülke güvenliğinin de birbiriyle bağlantılı olduğu belirterek, içinden geçtiğimiz bu günlerde terör örgütleriyle mücadele kapsamında; internette doğru bilginin paylaşılması, kaynağı belirsiz fotoğraflara itibar edilmemesi ve bu konuda bilinçli hareket edilmesinin ve yalan haberle mücadelenin önemine değindi.
Yapılan konuşmaların ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Kutu Oyunu Yarışması’nda dereceye giren ilköğretim ve lise bazında toplam 6 öğrenciye kazandıkları eğitim bursu ödülleri teslim edildi.
Yarışmaya katılan öğrenciler hazırladıkları oyunlarda; Dijital Okur-Yazarlık, İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanılması, İnternet Teknolojileri ve Türkçe’nin Doğru Kullanılması gibi bir takım kriterleri göz önünde bulundurmaları gerekiyordu. Bu kurallar doğrultusunda lise ve ortaokul bazında dereceye girenler:
Lise Kategorisinde Dereceye Girenler
- Apolet Oyunu- Gizem Irkıçatal, Özlem Beşiktaş Altındağ Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ANKARA
- Bilişim Fırtınası - Oğuzhan Ekerbiçer Özel Vatan Sınav Temel Lisesi, İSTANBUL
- GİO - Edanur Demirer, Edanur Yazıcı Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kartal / İSTANBUL
Ortaokul Kategorisinde Dereceye Girenler
- PcWordMino - Salih Emre Yerbey, Safa Aslan, Ege Yeşilırmak, Altıparmak Fethiaçançiçek Ortaokulu BURSA
- Kasko - Ahmet Bahadır Aral, Hamdi Kalkan, Abdullah Mert Karayazılı Saadet Güney İmam-Hatip Ortaokulu AKSARAY
- WinLike - Haydar Kozak, Ecrin Turan Öğretmen Hüseyin Cahit Orta Okulu Bölme / UŞAK
Ödül töreninden sonra, Google Türkiye Eğitim Uzmanı tarafından lise öğrencilerine “Dijital Dünyada Güvende Kalmak” konulu eğitim verildi. Verilen eğitimde; Şifre Güvenliği, Kimlik Avcılığı, Sanal Dolandırıcılıkla Mücadele, İnternette Doğru Bilgiye Ulaşma ve Kişisel Bilgilerin Gizliliği konuları anlatıldı.
Öğrenciler Hazırlanan Etkinliklerle Hem Eğlendi Hem Bilgilendi
Güvenli İnternet Günü Etkinlikleri, BTK Deneyim Merkezi’nde bulunan Facebook, Google, Crytek ve İnternet Derneği tarafından çocuklara ve gençlere yönelik hazırlanan, etkinlik, atölye ve eğitim çalışmaları ile devam etti.
Facebook’un çevrimiçi güveliği artırmak amacıyla Habitat Derneği ile başlattığı “Kontrol Bende” projesi doğrultusunda öğrenciler, “Çevrimiçi Emniyet” konusunda gönüllü eğitmenler tarafından hazırlanan oyunları oynayarak bilgilendiler.
Siber Zorbalık konusunda gruplar halinde verilen eğitimde ise, geleneksel zorbalık ve siber zorbalık kavramları gerçek hayattan örnekler verilerek ve öğrencilerle sohbet edilerek anlatıldı. Siber Zorbalık ile ilgili temel bilgilerin olduğu eğitimde; Siber Zorbalığın ne olduğu, Siber Zorbalığa karşı neler yapılabileceği öğrencilerle sohbet havasında konuşuldu. Zorbalık mı Şaka mı? Başlığı ile internet ortamında, şaka amaçlı söylenen sözlerin ve yapılan davranışların, karşıdaki insanı üzebileceği üzerinde duruldu.
Google’ın düzenlemiş olduğu atölye çalışmalarında ise, “Teknoloji Senin İçin Nedir?” , “Bir Şey İcat Etmek İsteseniz, Ne İcat Ederdiniz?" soruları ile öğrenciler teknoloji ve internet dünyası hakkında yaptıkları beyin fırtınası sonrasında, video çekimleri yaparak ve resimler çizerek kendilerini ifade etme fırsatı buldular.
Ayrıca, “Virüsleri Vuralım” oyunu ile internetteki riskleri öğrenen çocuklar, Çuval Oyununda ise algoritmanın mantığı ve kodlama yapma konusunda deneyim kazandılar.
Yapılan etkinliklerde, özellikle çocukların ve gençlerin interneti bilinçli, güvenli, etkin ve belli bir sorumlulukla kullanmaları hedeflendi. Atölye çalışmalarında, oyunlarda ve etkinliklerde oldukça eğlendikleri gözlemlenen çocukların, internetin ve teknolojinin fırsatları ve riskleri konusunda farkındalıkları da arttırılmış oldu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR
keyboard_arrow_right İNTERNET BANKACILIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER keyboard_arrow_right MOBİL UYGULAMALARDA BİLİNÇLİ KULLANIM keyboard_arrow_right Dijital Vatandaşlık keyboard_arrow_right İnternet Okur-Yazarlığı & Arama Motorları keyboard_arrow_right SOSYAL MEDYANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL ETKİLERİ -1ETİKETLER
Yorumlar