27 HAZİRAN GÜNÜNÜ EKRANSIZ GEÇİRMEYE VAR MISINIZ?
Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN | Grafik(ler): Furkan Özdemir | 22 June 2021, Tuesday 15:50 | 2,991 görüntüleme
Ekranların tüketim odaklı değil üretim odaklı ve bilinçli olarak kullanılması için, elektronik cihazlarımızın kullanımına kısa aralar vererek, ekran zaman yönetimi yapalım. Ekranları doğru kullanarak üretelim ve büyüyelim. Ekranlar bizi tüketmesin, biz ekranlarla büyüyelim. Çünkü hayat ekransız da eğlenceli ve güzeldir!
27 Haziran Pazar Günü: E1G Günü!
Teknolojik ilerlemeler ve dijitalleşmenin etkisi, ekranlarla ve elektronik cihazlarla geçirilen süreyi artırmış, her yaştan insanın günlük hayatını ve iş pratiklerini etkilemeye ve değiştirmeye başlamıştır.
Gerek çocuklar gerekse yetişkinler ekran karşısında farklı gereksinimler ile artık çok fazla zaman geçirmektedir. Akıllı mobil cihazların yaygınlaşması, ekranları ve interneti 7/24 bizimle olabilir kılmıştır. Böylece ekranlar, gün boyunca zihinlerden ve ellerden düşmeyen, zaman harcanan, pek çok işlemin yapılabildiği ve dolayısıyla, kişinin sorumluluklarını yerine getirmesi noktasında olumsuz etkileri bulunan bir duruma gelmiştir.
Bireyler oyun oynama, sosyalleşme, eğlence gibi amaçlar için kullandıkları teknolojik cihazları aşırı bir şekilde kullandığında, zaman kontrolünü kaybedebilmekte, ekranlar karşısında verimsiz saatler geçirebilmekte, fiziksel hayattan uzaklaşabilmekte ve günü kaçırabilmektedir. Bu durumun sürekli hale gelmesi, çocukların, gençlerin ve bütün bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilmekte, sorumlulukların aksatılmasına ve üretkenliğin azalmasına sebep olabilmektedir.
Bu sebeple, ekranların ve elektronik cihazların doğru kullanımı günümüzde oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Ekranların ve internetin doğru, bilinçli, üretken ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi ve bunun yaygınlaşabilmesi için kurumların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve kendisini sorumlu hisseden bütün paydaşların birlikte vereceği toplumsal mücadele ve oluşturacağı farkındalık çalışmaları ile gerçekleşecektir.
Bu doğrultuda teknolojinin öneminin bilincinde olan Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri (BTE) tarafından Ekransız 1 Gün Hareketi (E1G) hayata geçirildi.
Güvenli İnternet Merkezi (GİM) ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) paydaşlığında yürütülen “Ekransız 1 Gün Hareketi” teknolojik araçların bilinçli, doğru ve üretim amaçlı kullanılması için bireylerin kullanım alışkanlıklarını gözden geçirmelerini sağlayarak, maruz kalınan olumsuzlukların farkına varılmasını ve bu olumsuz etkilere karşı önlem alınmasını hedefleyen toplumsal bir farkındalık hareketidir. Ekransız 1 Gün farkındalık hareketinde toplumun bütün kesimleri, telefon, tablet, televizyon gibi ekranlı araçları kontrollü ve etkili kullanmaya, mümkünse Ekransız 1 Gün (E1G), Ekransız 1 Hafta (E1H) geçirmeye teşvik edilmektedir. Bu sürede kişinin ekran başında geçirdiği zamanı ve kullanım amaçlarını değerlendirebilmesi, dijital detoks yaparak yanlış kullanım alışkanlıklarının farkına varabilmesi amaçlanmaktadır. E1G hareketi, ekran başında geçirilen süreyi daha verimli kullanmak, ekranlı araçları kullanım amaçlarını daha faydalı etkinliklere yönlendirmek ve teknolojinin etkili kullanılmasına dikkat çekecek kişi ve kurumlarla iş birliği içinde toplumsal bir farkındalık oluşturmak ve dijital şuurun geliştirilmesini sağlamak hedefiyle başlatılmıştır.
Yeni Bir Başlangıç için Dijital Detoks Yapın!
Eğer siz de;
- Ekran başında çok fazla zaman geçiriyor ve bu durumu kontrol edemiyorsanız
- Sorumluluklarınızı aksatıyorsanız ve bu durumdan şikayetçiyseniz
- Sağlığınızı korumak, ekran zaman yönetimini sağlamak ve yapabileceğiniz faydalı etkinliklere başlamak istiyorsanız;
“Ekransız 1 Gün” etkinliğine katılarak, etkili ekran kullanımı için kendi öz değerlendirmenizi yapabilir, iki haftada bir 1 gün, üç ayda bir 1 tam hafta sonu, yaz tatili boyunca 1 hafta gibi zaman dilimleri belirleyip Dijital Detoks yapabilir ve ayrıca Ekransız 1 Hafta Kampları’na (E1H) katılabilirsiniz.
Ekransız 1 Gün Hareketi hakkında daha fazla bilgi almak, etkinliklere katılmak ve ekransız geçireceğiniz zamanlarda neler yapabileceğinize göz atmak için Ekransız 1 Gün adresini ziyaret edebilirsiniz.
Ekransız 1 Gün Geçirerek İnterneti ve Ekranları Doğru Kullanmanın Kazanımları Nelerdir?
Ekransız 1 Gün (E1G) Farkındalık Projesi, ekran kullanma alışkanlıklarınızı ve amaçlarınızı gözden geçirmenizi; elektronik cihazları doğru kullanma alışkanlıkları edinmenizi sağlamayı amaçlamaktadır.
Ekran süresini verimli ve etkili kullanmak;
- Öğrencilerin okulda, çalışanların işinde daha iyi performans göstermesini sağlar.
- Etkili zaman yönetimini mümkün kılar.
- Ekran başındaki süreyi yönetmek, doğaya ve diğer insanlara olan bağlılığı artırır.
- Çocukların öz denetim geliştirmesini sağlar.
- Fiziksel dünyada yeni aktivitelere yönelmeye ve üretkenliğe zaman verir.
- Obezite’nin önlenmesine yardımcı olarak fiziksel sağlığı destekler.
- Ruh sağlığına iyi gelir ve psikolojik refahı artırır.
E1G ve E1H Ne Zaman?
Mümkün olduğunca Ekransız 1 Gün geçireceğimiz 27 Haziran 2021 Pazar günü E1G Günü olarak belirlenmiştir.
Her yıl haziran ayının son pazar günü E1G günüdür. E1G hareketine katılanların, kendilerini, ekran kullanım alışkanlıkları, ekran kullanma süresi, ekran kullanım amaçları ve teknolojinin olumsuz etkileri ve benzeri açılardan değerlendirmeleri, etkili ve kontrollü ekran kullanımı sağlayacak önlemler alabilmek için 27 Haziran gününü olabildiğince ekransız 1 gün olarak geçirmeleri beklenmektedir.
Eğer siz de koronavirüs döneminde daha fazla ekran başında kaldıysanız ve bu durumdan artık şikayetçiyseniz sağlığınızı korumak, zaman yönetiminizi sağlamak, ekran başındaki zamanınızı faydalı etkinliklere yöneltmek ve daha kaliteli zaman geçirmek için “Ekransız 1 Gün” etkinliğimizi destekleyebilirsiniz.
Sizleri 27 Haziran 2021 Pazar günü Ekransız 1 Gün (E1G) Farkındalık Hareketi’ni desteklemeye ve ekransız 1 gün geçirmeye davet ediyoruz.
27 Haziran 2021 Pazar günü “Ekransız 1 Gün” geçirmeyi tercih edebilir, ekranları daha bilinçli, verimli ve üretim odaklı kullanmak için hayatınızda yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.
Yorumlar