Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
“48 HOUR CHALLENGE” NEYE MEYDAN OKUYOR?
Sosyal Ağ Platformları

“48 HOUR CHALLENGE” NEYE MEYDAN OKUYOR?

Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN - Gazeteci | 28 October 2017, Saturday 00:09 | 5,288 görüntüleme

Sosyal paylaşım ağları ve bu ağlar üzerinden kontrolsüzce yayılan oyun kılıfındaki akımlar tehlike saçmaya devam ediyor!

Mavi Balina (Blue Whale) tehlikesinin yankıları henüz devam ederken, çocukları ve gençleri hedef alan yeni bir akım daha dolaşımda: “48 Hour Challenge!
Çocuklar ve gençler internette gerek oyun oynayarak gerekse sosyal ağlarda çokça vakit geçiriyorlar. Yaşanan son gelişmeler, bu mecraların bilinçli kullanılmadığı takdirde çocuklara ve gençlere nasıl zarar verebileceğinin cevabını verir nitelikte. Önce “Mavi Balina” ile intihara sürüklenen çok sayıda genç. Şimdi de “48 Saat Meydan Oku!” adıyla ortaya çıkan ve gençleri ortadan kaybolmaya ikna ederek; sorumsuzluğa, kötü davranışlara, toplumsal ve ahlaki normları çiğnemeye teşvik eden sözde bir oyun!

katılım

“48 Hour Challenge” aslında bir oyun değil ve çeşitli sosyal paylaşım platformları üzerinden yayılıyor. 48 saat boyunca ailelerine haber vermeden ortadan kaybolma mottolu sözde oyunun başarı kriteri ise, sosyal ağda kayboluşunuz üzerine ailenizin ve çevrenizin yaptığı çağrılar, paylaşımlar ve böylece toplayabildiğiniz beğeni sayısı. İki gün boyunca ortadan kaybolan kullanıcı ne kadar çok beğeni alır ve paylaşılırsa o kadar başarılı sayılıyor ve puan kazanıyor. Yani kısaca ailenizin yaşadığı üzüntü, sıkıntı ve paylaşım ne kadar çok olursa kazanma şansınız o kadar artıyor! İki günün sonunda ise oyuncu, hiçbir şey olmamış gibi ortaya çıkıp iyi olduğunu açıklıyor. Ailenin kaybolma olayından geç haberdar olması da diğer bir başarı ölçütü sayılıyor.

Paylaşım ve beğeni çılgınlığı uğruna iki gün boyunca ailesine haber vermeden ortadan kaybolma fikri ile kandırılan çocukların ve gençlerin bunun bir oyun olduğuna ikna olmaları ve kayboldukları iki gün boyunca başlarına hangi tehlikelerin geleceği ise ayrıca üzerine düşünülmesi gereken noktalardan. Britanya'da başlayan oyun, son günlerde ABD, Kuzey İrlanda ve Avustralya’ya yayılmış durumda. Facebook, çocukları ortadan kaybolmaya teşvik eden söz konusu oyun hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma 14 yaşındaki bir kızın İngiltere'de ortadan kaybolması üzerine başlatıldı.

Ailelerin Tavrı Ne Olmalı?

Oyun kılıfı ile geleneksel aile yapısını, kültürel kodlarımızı, çocukların ve gençlerin güvenliğini hedef alan bu yeni tehlikeye karşı aileler de iki gün boyunca korku ve endişe dolu saatler yaşıyorlar. Sosyal paylaşım ağlarında viral olarak yayılan bu tehlikeye karşı ailelere büyük sorumluluklar düşüyor.

• Aileler öncelikle çocuklarının sosyal paylaşım ağlarında ne ile meşgul olduğunu bilmeliler.

• Sosyal paylaşım ağlarında çocuğunun arkadaşı olmalı ve çevrimiçi adımlarını takip etmeliler.

• Bir yandan şiddet, bağımlılık, müstehcenlik, İslamofobi, siber zorbalık ve istismar gibi tehlikeler barındıran oyunlar, bir yandan da internet üzerinden, kötü niyetli kişilerin çeşitli amaçlarına ulaşmak için kullandıkları bir silah olabileceği için sosyal paylaşım ağlarının ve oyunların her zaman için bu tür riskler barındırabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

• Aileler, çocuklarıyla güçlü bir iletişim kanalı geliştirmeli, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça bir yaklaşım sergilemelidir.

• “Bugün internette hangi oyunları oynadın? Nasıl oyunlar oynamaktan hoşlanıyorsun? En tehlikeli oyun sence hangisi?” gibi sorular sorularak çocuğun görüşleri alınmalıdır.

• Oyunları çocuğunuzla birlikte oynamak da mevcut risklerden haberdar olmak ve zamanında önlem almak açısından son derece önemlidir.

• Benzer olgularla sosyal ağlarda karşılaşılması durumunda ilgili sosyal ağın raporlama araçları kullanılarak Yardım Merkezlerine şikâyet edilebilir ayrıca BTK’nın internet kullanıcılarıının hizmetine sunduğu Bilgi İhbar Merkezi'ne (ihbarweb.org.tr) ihbarda bulunabilirler.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternetin zamanınızı çalmasına izin vermeyin. İnternet hayatınızın bir parçası olsun, tamamı değil!
Toast Alert...