BTK, EBEVEYNLER İÇİN DİJİTAL MAHREMİYET REHBERİ HAZIRLADI
Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN | 9 June 2021, Wednesday 17:29 | 4,885 görüntüleme
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, “Güvenli İnternet Merkezi” bünyesinde Çocuklar için Dijital Mahremiyet Rehberi’nden sonra, Ebeveynler için de Dijital Mahremiyet Rehberi hazırlandı.
İnternetin bilinçli, güvenli, etkin ve doğru kullanımı amacıyla kurulduğu yıldan (2016) bu yana pek çok çalışma yürüten Güvenli İnternet Merkezi, toplumda dijital farkındalık oluşturmak, var olan dijital bilinç düzeyini artırmak için özellikle çocukların ve gençlerin dijital dünyada güvenlikleri için çalışmalar yürütmektedir.
Dijital mecralarda güvenliği sağlamanın ilk adımı ise Dijital Mahremiyet Bilincinin toplumsal boyutta kazanılmasından geçmektedir. Hızla dijitalleşen günümüz dünyasında, mahremiyetin sınırları giderek silikleşmekte ve değişmektedir. “Dijital Mahremiyet Bilincinin” kazanılması ve sürekli gelişen teknolojiler karşısında bu bilincin korunması, gerek ebeveynler gerekse gençler ve çocuklar için internet ortamlarından en yüksek seviyede faydalanabilmek, tehlikelerini ise en aza indirebilmenin altın anahtarı haline gelmiştir.
Sosyal medya mecralarının yoğun bir şekilde kullanılması ve özellikle “paylaşım” yoluyla her türlü verinin bu ortamlara aktarılması mahremiyetin ihlal edilmesine ve güvenliğin riske atılmasına sebep olmaktadır. "Sharenting - Paylaşan Ebeveynlik" kavramı dijital mecraları kullanan ebeveynler tarafından özellikle bilinmelidir. Sharenting, çocukların bebeklikten itibaren önemli anlarının, ebeveynleri tarafından internette aşırı bir şekilde paylaşılması demektir. Ebeveynler sosyal medya mecralarında, çocuklarının mahremiyetini ihlal eden fotoğraf ve bilgi paylaşımları yapmaktan kaçınmalı; dijital mecralarda, kişisel her türlü bilgi, belge, görüntü, video vb. içerikler paylaşırken son derece hassas davranmalıdır. İnternet ve sosyal medya ortamlarında her zaman için, istismarcıların, kötü niyetli kişilerin ve Pedofillerin varlığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Dijital Mahremiyetin korunması aynı zamanda kişisel verilerin korunması demektir. İnternette gezinilen siteler, sosyal medyada gerçekleşen yazışmalar, yapılan beğeniler, paylaşılan fotoğraflar, etkileşimler ve yapılan her hareket ile bu ortamlarda “Dijital Ayak İzleri” bırakılmaktadır. Dijital Ayak İzlerinin artması ise Dijital Mahremiyetin ihlaline sebep olabilmektedir.
Ebeveynler İçin Dijital Mahremiyet Rehberi’nde Neler Var?
Dijital Mahremiyet Rehberi, Dijital Mahremiyeti Korumaya Yönelik Tavsiyeler, Akıllı Cihazlarda Güvenlik ve Mahremiyet, Sharenting (Paylaşan Ebeveynlik), Dijital Oyunlarda Mahremiyet ve Siber Zorbalık, Sosyal Ağlarda Hak ve Sorumluluklar gibi pek çok konuda ebeveynlere yol gösterici bir rehber.
Ebeveynler, kendilerinin ve çocuklarının dijital ortamlarda mahremiyetlerini ve güvenliklerini korumak ve bu konuda bilgi edinmek için Dijital Mahremiyet Rehberi’ne Güvenli İnternet Merkezi Bilinçlendirme Portalı üzerinden
ulaşabilirler.
Dünya örneklerinde olduğu gibi, ülkemizde de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren Güvenli İnternet Merkezi, İnternet Bilgi İhbar, Yardım Platformu ve Bilinçlendirme Web Portalı olmak üzere 3 bileşenden oluşmakta ve toplumda dijital bilincin artırılması için çalışmalarına devam etmektedir. Güvenli İnternet Merkezi çalışma ve faaliyetlerine, Bilinçlendirme, İhbar ve Yardım bölümleri olmak üzere ayrı ayrı ulaşılabilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR
keyboard_arrow_right SOSYAL MEDYA ARAÇLARI VE OLASI RİSKLERİ keyboard_arrow_right DİJİTAL OYUNLAR VE BİREYLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ keyboard_arrow_right MOBİL UYGULAMALARDA BİLİNÇLİ KULLANIM keyboard_arrow_right DİJİTAL OYUNLARIN ÇOCUKLAR VE GENÇLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ keyboard_arrow_right FAKE NEWS: DEZENFORMASYONUN YAYILMASINDA SOSYAL AĞLARIN ETKİSİETİKETLER
#EbeveynlerİçinDijitalMahremiyetRehberi #DijitalMaremiyetRehberi #DijitalMahremiyet #GülbaharAytekin #GülşahAksakallı
Yorumlar