Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
BTK UYARDI: ÇOCUĞUNUZUN İNTERNETTE OYNADIĞI OYUNLARDAN MUTLAKA HABERDAR OLUN!
Sosyal Ağ Platformları

BTK UYARDI: ÇOCUĞUNUZUN İNTERNETTE OYNADIĞI OYUNLARDAN MUTLAKA HABERDAR OLUN!

Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN | 17 September 2017, Sunday 02:33 | 11,813 görüntüleme

Mavi Balina, Mariam vb. sözde oyun görünümdeki tehlikeli akımlar tarayıcı tabanlı olmamaları, belirli bir indirme ve oynama bağlantısı bulunmaması ve çocuklara, sosyal medya ve benzeri ortamlarda “oyun yöneticisi” tarafından gizlice gönderilen linkler ile ulaşıldığı için aileler bu konuda çok daha dikkatli olmalılar.
Bu çeşit sözde oyunların engellenmesine yönelik standart bir adresi olmadığı için, oyunun kullanıcılar arsında özel linklerle paylaşılarak oynatıldığını belirten yetkililer, çocukların internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan ve yaptıklarından ailelerin mutlaka haberdar olması gerektiğini açıkladı.

Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu link ile kişisel bilgileri Oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihi ile gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor.

Çocukların zihinleri bu tarz bilinçaltı mesajlara daha açık olduğundan ebeveynler bu konuya gereken hassasiyeti göstermeliler.

Mavi balina

OYUN GÖRÜNÜMÜNDEKİ TUZAKLARA DİKKAT!

Yapılan açıklamalar şu şekilde devam etti: “Modern hayatın ve dijitalleşmenin de etkisiyle günümüzde çocukların ve gençlerin internette tek başlarına geçirdikleri süre artıyor.

Sözde oyun görünümdeki tehlikeli akımlar çocuklar için bir tuzaktır! Ve bu tuzaklara gerçek hayattan kopuk, yalnızlaşmış, sağlıklı bir iletişim ortamından uzak, özgüven problemi yaşayan çocuklar daha fazla düşebilir. Huzursuz bir aile ortamı bireyleri yalnızlık hissine iter ve bu yalnızlık hissi ile çocuklar internet ortamında yaklaşan tehlikelerin farkına varamaz, varsa da önemsemez. Bu yüzden günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların “güvende” oldukları anlamına gelmiyor. Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocukların internet kullanma alışkanlıkları mutlaka takip etmeliler. Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler. Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir. Aileler çocukları ile sağlıklı bir iletişim kurmalılar ve çocukların aile içinde kendilerini daha rahat ifade etmelerine olanak tanımalılar. Hem psikolojik hem de fiziksel sorunlarının önüne ancak bu şekilde geçilmiş olur.

En önemlisi de internet ortamında “tanımadığınız” kişilere karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır. Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, internet ve oyun bağımlısı çocuklar için gerekirse bir uzmandan destek almalı ve çocukları sosyal aktivitelere yönlendirmeliler. Sosyal paylaşım ağlarında çocuklarının arkadaşı olup, onların internet dünyasındaki; video izleme, müzik indirme, anlık mesajlaşma ve oyun oynama gibi çevrimiçi alışkanlıklarını düzenli olarak takip etmeliler.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternette karşılaştığınız her bilgi doğru olmayabilir. İnternetten ulaştığınız bilgileri en az 3 kaynaktan kontrol edin ve kullandığınız bilgilerin kaynağını mutlaka belirtin!
Toast Alert...