Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
DİJİTAL DÜNYADA KİMLİK HIRSIZLIĞINA DİKKAT
İnternette Bilgi Güvenliği ve Alışveriş

DİJİTAL DÜNYADA KİMLİK HIRSIZLIĞINA DİKKAT

Yazar(lar): K. Bahaeddin CARDA | Grafik(ler): M. Ali YAKIŞIKLI | 2 August 2022, Tuesday 16:15 | 13,578 görüntüleme

Teknolojinin gelişmesi, cep telefonu kullanımının yaygınlaşması ile birlikte internet ortamında geçirilen zamanın artması birçok faydanın yanında dijital ortamın zararlarını da beraberinde getiriyor.

Son dönemde sıkça karşılaşılan internet zararlarından bir tanesi de kimlik hırsızlığı. Günümüzde internet kullanıcılarının kimlik bilgilerini ele geçirmek için internette pek çok tuzak bulunuyor. Kimlik hırsızlığı kısaca başkalarının izniniz olmadan kişisel bilgilerinizi kullanması anlamına geliyor.

Çalıntı veya sahte kimlik yöntemiyle veya kimlik avı ve sosyal mühendislik teknikleri ile TC Kimlik Numaranız, sosyal sigorta numaranız, parolanız, adresiniz, anne kızlık soyadınız, kredi kartı numaranız gibi kişisel bilgileriniz bilginiz dışında kullanılabiliyor ve bu durum beraberinde birçok maddi ve manevi tehlikeli sonucu doğuruyor. Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.

Nitekim TC kimlikleri fiziksel olarak çalınan veya TC kimlik numarası, anne kızlık soyadı vb kişisel bilgileri bilgisi dışında sosyal mühendislik teknikleri ile ele geçirilen kişilerin üzerlerine bir şirket açılması, bir şirkete ortak/yönetici yapılması ile yaşanan mağduriyetlere dair birçok haber medyada yer alıyor.

Birçok vatandaşın bu yolla mağdur edilmesinin önüne geçmek için internet yoluyla kolay ve etkili bir çözüm bulunuyor. Daha önce ticaret sicili müdürlüklerine başvuru yapılarak gerçekleştirilen kimlik numarası kısıtlaması e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

e-Devlet üzerinden birkaç dokunuşla gerçekleştirilen kimlik numara kısıtlaması ile vatandaşların farkında bile olmadan bir şirkete ortak ya da yönetici olmasını engellenebiliyor.

T.C. kimlik numaranızı nasıl kısıtlarsınız?

  • e-Devlet adresine giriş yapın.
  • "Kurumlar" menüsünden Ticaret Bakanlığı'na ulaşın.
  • "Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)" seçeneğini seçin.
  • "Yeni Başvuru" butonuna tıklayın.
  • Bilgileri doldurun ve onaylayın.

Peki, internet ortamında kimlik avı ve sosyal mühendislik teknikleri ile TC Kimlik Numaranız, sosyal sigorta numaranız, parolanız, adresiniz, anne kızlık soyadınız, kredi kartı numaranız gibi kişisel bilgileriniz bilginiz dışında kullanılmaması kısaca kimlik hırsızlığından korunabilmek için hangi önlemler alınmalı?

Cihazlarınızı koruyun: Akıllı telefonunuzu, dizüstü bilgisayarınızı, tabletinizi güvenliği artırılmış, güncel virüs yazılımları kullanarak zararlı yazılımlardan ve saldırganlardan koruyun.

Şüpheli sitelerden ve mesajlardan uzak durun: Kişisel bilgilerinizin nasıl ele geçirileceği konusunda bilgi sahibi olun ve kimlik bilgilerini çalmak amacı ile istenmeyen e-posta veya açılır pencere yoluyla yapılan aldatma yöntemlerine karşı dikkatli olun.

Güvenli bağlantılara tıklayın: Kişisel bilgilerinizi sadece bağlantınız güvenli olduğunda çevrimiçi kullanın. Kamuya açık Wi-Fi ağlarından kaçının, tercihen ev veya iş yeri ağını tercih edin. Mecbur kaldığınızda kişisel bilgilerinizi şifreleyecek sanal özel ağ (VPN) kullanın.

Güçlü şifre oluşturun: Tahmin edilemeyecek, uzun, güçlü ve basit saldırı yöntemleri karşısında kırılması güç şifreler oluşturun. Bütün şifrelerinizi bir şifre yöneticisinde saklayın. Şifrelerinizi daha güçlü koruyabilmek için iki faktörlü kimlik doğrulaması kullanın. Unutmayın birkaç farklı hesap için aynı şifreyi asla kullanmayın ve şifrenizi sakın paylaşmayın veya kaydetmeyin.

Kişisel verilerin bulunduğu cihazlara dikkat edin: İçinde dijital kişisel bilgilerinizi sakladığınız elektronik cihazlarınızdaki verileri sildiğinizden emin olun. Örneğin; eski akıllı telefonunuzu ya da tabletinizi satarken; telefonunuzu, tabletinizi yedekleyin, hesaplarınızı devre dışı bırakın, verilerinizi silmeden önce şifreleyin, telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın.

Banka hesaplarınızı sürekli izleyin ve denetleyin: Çevrimiçi olarak kullandığınız banka hesabınızı düzenli olarak sürekli kontrol etmeniz izinsiz bir müdahaleyi fark etmenizi sağlayabilir. Banka hesabınızın izniniz dışında kullanılmasını önlemek için işlem limitleri belirleyin.

Paylaşımlarınızı sınırlandırın: Sosyal medya hesaplarınızdan kimliğiniz, uçak biletleriniz vb. bilgi ve belgelerinizi sakın paylaşmayın. Kişisel bilgilerinizle ilgili ayrıntı veren paylaşımlarınızı kötü niyetli kişilerin yerinize geçmek için kullanabileceğini unutmayın.

Ayrıca İnternet ortamında sosyal medyada karşılaşılan yasal olmayan zararlı içerikleri İnternet Bilgi İhbar Merkezi’ne https://www.ihbarweb.org.tr bildirilebilir, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, bilgi güvenliğine yönelik tehdit oluşturan içerikleri BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ne (USOM, TR-CERT) https://www.usom.gov.tr/ihbar-bildir.html ihbar edilebilirsiniz.

Bunun dışında internetin bilinçli, güvenli ve etkin bir şekilde kullanılması amacı ile internette karşılaşacağınız sorunlara çözümler sunan İnternet Yardım Merkezi’ne https://www.internetyardim.org.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline Teknolojinin sizi belli bir dil kalıbına sokmasına izin vermeyin. Mrb, Slm, Ok, Kib gibi dilimizi bozan kısaltmalar kullanmayın. Unutmayın, dilini koruyan, geleceğini de teminat altına almış olur.
Toast Alert...