Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
İNTERNET BANKACILIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İnternette Bilgi Güvenliği ve Alışveriş

İNTERNET BANKACILIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN | 25 December 2020, Friday 14:55 | 11,967 görüntüleme

İnternet Bankacılığının tercih edilmesinin sebepleri arasında zaman tasarrufu sağlaması, 24 saat ulaşılabilir olması, rahat ve hızlı olması bulunurken, İnternet bankacılığını kullanmayanların en önemli gerekçeleri ise, güvenli bulmamaları ve zor olduğunu düşünmeleri olarak açıklanmıştır.

2020 Mart ayı ile birlikte ülkemizde görülmeye başlayan Koronavirüs salgını, etkisini her alanda sürdürmeye devam ediyor. Salgınla hızlanan dijitalleşme süreci ile birlikte yaşam düzenleri de değişti. İletişim, eğitim, alışveriş, bankacılık gibi gereksinimler çok büyük oranda internet üzerinden giderilmeye başlandı.

Çalışanların, evden çalışma düzenine geçmesi, öğrencilerin çevrim içi eğitim almaya başlaması, dışarı çıkma kısıtlamaları ve sağlık endişeleri ile birlikte artık pek çok iş ve işlem internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Gündelik hayatın hemen her alanında, çok daha net fark edilebilir hale gelen dijitalleşme ile internet üzerinden alışverişler çoğalırken, İnternet Bankacılığı kullanım oranları da arttı. Dijitalleşme ve İnternet üzerinden yapılan işlemler arttıkça Siber Güvenlik konusunun önemi de daha da artıyor. Türkiye 2020 yılında en fazla siber saldırıya maruz kalan ilk 3 ülkeden biri oldu.

Türkiye'de “Gelişmiş Kalıcı Siber Tehdit” (APT'ler) aktörlerinin 2020 boyunca hassas bilgileri çalmak için çoğunlukla hükümet ve diplomatik kuruluşlara saldırılarını sürdürdükleri görüldü. 2019’un aynı dönemine kıyasla siber suçluların bu yıl finansal kötü amaçlı yazılım bulaşmalarında yüzde 51'lik bir artış görüldü, siber suçlular bu yıl Bankacılık Truva Atlarının yayılmasına daha fazla odaklandı. Yine Türkiye, bu yıl APT'ler tarafından dünya çapında hedeflenen ilk 12 ülke arasında yer aldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılı sonu itibariyle kullanımda olan kredi kartı sayısı 73.8 milyon, banka kartı sayısı ise 181.1 milyondur. Toplam Aktif Dijital Müşteri sayısı ise 56 milyon 324 bin kişidir. Bu sayının yaklaşık 4 milyon kişisi “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken, 44 milyonu “sadece mobil bankacılık” işlemi yapmıştır. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 8 milyon 412 bin kişidir.

Bu veriler her 3 kredi kartı sahibinden 2’sinin internet bankacılığı işlemlerini kullandığını gösteriyor. İnternet bankacılığı günümüz şartlarında teknolojinin bize sunduğu fırsatlardan biri. Zamandan ve mekândan bağımsız olarak hemen her işlem, fiziksel olarak "orada" bulunmaya gerek olmadan yapılıyor. Buna karşın internet ortamlarında yapılan işlemler sırasında güvenlik sorunları ve siber suçlular ile karşılaşma riski de artıyor. Yapılan araştırmalara göre, İnternet Bankacılığının tercih edilmesinin sebepleri arasında zaman tasarrufu sağlaması, 24 saat ulaşılabilir olması, rahat ve hızlı olması bulunurken, İnternet bankacılığını kullanmayanların en önemli gerekçeleri ise, güvenli bulmamaları ve zor olduğunu düşünmeleri olarak açıklanmaktadır.

İnternet Bankacılığında Güvenlik İpuçları

İnternet bankacılığı işlemlerini güvenli bir şekilde yapabilmek için aşağıda bulunan güvenlik tavsiyeleri size yol gösterici olacaktır.

  • İnternet ve mobil şubeye giriş yaparken kullandığınız Akıllı Şifre bilgilerini banka personeli dâhil kimseyle paylaşmayın.

  • Herkesin kullanımına açık, başkalarına ait bilgisayarlarda internet bankacılığı işlemleri yapmayın.

  • Bankalar kişisel bilgilerinizi sizden e-posta veya mesaj yoluyla talep etmez. E-posta veya mesaj yoluyla gönderilen web adreslerine tıklamayın. Farklı web sayfalarından İnternet Şubesine yönlendirilme yoluyla gelen bilgilere inanmayın ve herhangi bir giriş yapmayın. Böyle bir durumda bankanızı bilgilendirin.

  • Şifrelerinizi herhangi bir yere yazmayın, bilgisayara veya tarayıcıya kaydetmeyin.

  • İşletim sistemlerinin sonradan keşfedilen güvenlik açıklarını gidermek için güncellenmesi gereklidir. İşletim sistemini düzenli olarak güncelleyin.

  • Bilgisayarınıza en az bir adet lisanslı Antivirüs ve / veya casus programlara karşı "anti-spyware" yükleyin. Bilgisayarınıza zarar verebilecek virüs, trojan, casus programların bilgisayarınıza yüklenmesine engel olmak için Kişisel Firewall (Ateş Duvarı) programları kullanın.

  • İnternet Şubesi'nde yapılan işlemler bittiğinde ekran penceresini X ile kapatmak yerine "Güvenli Çıkış" butonunu kullanarak işlemi sonlandırın.

  • Şifrelerinizi belirli aralıklarla değiştirin.

  • Akıllı SMS ile size özel tek kullanımlık şifre teknolojisi ile iki kademeli güvenlik sağlanacağından, para transferi ve ödeme işlemlerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirirsiniz.

  • BDDK tarafından 14.09.2007 tarihinde 26643 no ile yayımlanan “Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ'in” 14.3 üncü maddesi uyarınca Bankalar müşterilerinin aktivitelerinin kaydının tutulmasıyla mükelleftir. Bu sebeple İnternet Bankacılığı kapsamında yaptığınız işlemlerin kaydı bankalar tarafından tutulmaktadır.

  • Hesap hareketlerinizi, banka kartı ve kredi kartı harcamalarınızı düzenli olarak kontrol edin.

  • Erişmek istediğiniz internet sayfasının adresini tarayıcınızın adres satırına kendiniz yazın ve sık kullanılanlar sekmesine ekleyin.

  • Hesaplarınızda size ait olmayan bir işlem ile karşılaşırsanız veya İnternet Şubesine girişte kullandığınız şifrelerinizin üçüncü şahısların eline geçtiğini düşünüyorsanız, acil bir şekilde bankanız ile iletişime geçin.

Şifre Güvenliği

  • Şifreler kolay tahmin edilebilir olmamalıdır. 2020 yılı itibari ile kolay tahmin edilebilir şifre sıralaması aşağıdaki gibidir.
    123456
    123456789
    picture1
    111111
    123123
    password
    test1
    qwerty
    asdf
    senha
    abc123
    000000
    iloveyou
    qqww1122
    Doğum tarihleri
    Özel isimler
    Yer isimleri

Bu şifreler güvenlik açısından zafiyet oluşturan şifrelerdir, mümkün olduğunca kullanılmaması güvenlik açısından faydalı olacaktır.

  • Şifreler en az 8 karakterden oluşmalıdır.

  • Güvenli bir şifre oluştururken, büyük harf, küçük harf, sayı ve noktalama işaretleri kombinasyonları tercih edilmelidir.

  • Şifreleri günlük hayatta sıkça kullanılan anlamlı kelimelerden veya yabancı dillerdeki kelimelerden seçmek yerine, sadece sizin bilebileceğiniz anlamı olmayan veya sıkça kullanılmayan kelimelerden ve kombinasyonlardan seçmek, şifreleri tahmin edilmesi zor ve güçlü kılacaktır.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternette kişisel fotoğraf ve video paylaşmadan önce bir kere daha düşünün! Gerçekten paylaşmanız gerekiyor mu?!
Toast Alert...