Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
İNTERNET TUZAKLARINA DİKKAT
21 April 2022, Thursday 12:26

İNTERNET TUZAKLARINA DİKKAT

Yazar(lar): Kürşat Bahaeddin CARDA | 21 April 2022, Thursday 12:26 | 2,604 görüntüleme

Ödev veya bilgi edinmek için dini ve milli günlerde basit bir arama motoru sorgusu aracılığıyla mağdur olan gençler ve çocuklar internetin zararlarından korunmanın önemini daha da artırıyor.

Hayatın her alanında yaygınlaşan internet kullanımının ticaretten eğitime, sağlıktan güvenliğe kamu hizmetlerinden özel sektöre kadar önemli faydaları olsa da internetin zararlı içerikleri, siber zorbalığı ve çevrimiçi dolandırıcılığı içinde barındıran zararları da bulunmaktadır.

Dijital dünyadan gelecek saldırılara ve bu göz kamaştırıcı dünyanın zararlarına en açık kesim çocuklardır. TÜİK tarafından yapılan araştırmaya göre bilgisayar, akıllı telefon, İnternet ve sosyal medya kullanımına bağlı olarak 6-15 yaş grubundaki çocukların %35,9'unun ekran başında daha fazla zaman geçirdiği, 2021 yılında akıllı telefon kullanan çocukların oranının %64,4’e, İnternet kullanım oranının %82,7’ye ulaştığı gerçeği çocukların dijital dünyaya olan bağlılıklarını ve bağımlıklarını ortaya koymaktadır.

Zamanının çoğunu internette geçiren çocuklar özellikle Ramazan Bayramı gibi dini ve 23 Nisan gibi milli bayram günlerinde gerek ödev yaparak bilgilenmek, gerek çevrimiçi paylaşımlarda bulunarak eğlenmek gibi amaçlarla interneti kullanmaktadır.

Tüm internet sitelerinin çocuklar için uygun olmadığı gerçeğinden hareketle bu günlerde basit bir arama motoru sorgusu aracılığıyla ya da bir arkadaşının gönderdiği bağlantıyı tıklayarak istemeden de olsa uygunsuz bir siteyle karşılaşabilmektedir.

Dikkat çekici, albenisi bulunan bu sitelerde çocuklara ve gençlere kurulmuş birçok tuzak bulunmaktadır. Bu sitelerde bulunan birtakım linklere tıklanmak suretiyle kişisel bilgiler çalınabilmekte, özellikle sosyal medya mecralarında yoğun bir biçimde yaşanan, kasıtlı ve düzenli olarak rahatsız etme, zarar verme amacı taşıyan siber zorbalığa maruz kalınabilmekte, hediye çeki, piyango kazandığınızı iddia eden bir web site uyarısı ya da bir e-posta ile çevrimiçi dolandırılabilmektedir. Bu durumda hem çocuklar, gençler hem de aileler mağdur olmaktadır.

İnternette Kendinizi Koruyun

Bu nedenle internette doğru bilgi sahibi olabilmek, doğru bilgiye erişebilmek daha da önemlisi İnternetin zararlarından korunabilmek için:

  • İnternette ve sosyal ağlarda kendinizi tasvir edici, tanımlayıcı bilgiler kullanmayın. Konum, adres ve diğer iletişim bilgilerinizi, TC Kimlik No, telefon vb. kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
  • Kişisel verilerinizi paylaşmanız gerekirse önce web sitelerinin gerçek olup olmadığını kontrol edin ve ödev yapmak, bilgi edinmek veya eğlenmek için yalnızca resmi internet sitelerini kullanın. URL biçimlerini ve internet site isimlerini dikkatlice iki kez kontrol edin.
  • Bilinen ve güvenli sitelerden iletişim, alışveriş gerekirse dosya indirme vs yapın. Her türlü işleminiz için saygın siteleri ziyaret edin.
  • Girmek istediğiniz sitelere başka bir internet sayfası üzerinden, arama motoru ya da e-posta ile gelen linklerden değil, doğrudan internet adresini yazarak bağlanın. Bunun için web tarayıcınızda sık kullanılanlar oluşturabilirsiniz.
  • İletişim, dosya indirme vs işlemlerini yaptığınız web sitelerin ‘https’ bağlantısına sahip olup olmadığını ve geçerli bir sertifikasının bulunup bulunmadığını kontrol edin.
  • Lisansız yazılımlar kullanmayın, işletim sisteminizi güncel tutun ve anti-virüs yazılımlar kullanın.
  • Telefon, internet veya sosyal ağlar aracılığı ile telefon numaranızı isteyen, hediye çeki kazandığınızı beyan eden, para isteyenlere bu istek arkadaşınızdan veya polisten gelmiş olsa bile itibar etmeyin. Böylesi bir durumdan hemen ebeveyninizi haberdar edin ve onlar vasıtasıyla polise ve savcılığa başvurun.
  • İnternette karşılaştığınız bilgi ne kadar ilgi çekici ya da önemli olursa olsun arkadaşlarınızla paylaşmadan önce bilginin doğruluğundan emin olun. Emin olmak için ise her şeyden şüphelenin. Şüpheci olmak yanlış bilgiyi/haberi tespit etme ihtimalinizi kuvvetlendirir.
  • Tüm internet servis sağlayıcılar tarafından gençleri, çocukları ve aileleri internetteki zararlı içeriklerden korumak amacıyla sunulan ücretsiz filtreleme hizmeti olan Güvenli İnternet Hizmeti’ni kullanın.
  • Çevrimiçi ortamda yazılan ve görünen her şeyin her zaman doğru olamayabileceğini, gerçek hayatta iyi veya kötü niyetli kişiler olduğu gibi sanal ortamda da kötü niyetli kişilerin olabileceğini unutmayın ve internette gördüğünüz, okuduğunuz her şeyi paylaşmayın.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline Gerçek hayatta yapmayacağınız hiçbir şeyi, internet ortamında da yapmayın.
Toast Alert...