Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
KAMPANYALI ÇEVRİM İÇİ ALIŞVERİŞ SANAL DOLANDIRICILIK RİSKİNİ ARTIRIYOR
10 December 2019, Tuesday 17:06

KAMPANYALI ÇEVRİM İÇİ ALIŞVERİŞ SANAL DOLANDIRICILIK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazar(lar): Gülbahar AYTEKİN - Gazeteci | 10 December 2019, Tuesday 17:06 | 7,055 görüntüleme

Kamuoyunda, "Efsane Cuma, Şahane Cuma, Muhteşem, Harika, Beklenen Cuma, 11.11 İndirim Günleri, Kasım İndirimleri" ve benzeri söylemlerle yayılan kampanyalı alışveriş günlerinde internet dolandırıcılığı olaylarında artış yaşanıyor.


İnternet ve sosyal medyanın yoğun bir şekilde kullanımı, alışveriş ve tüketim alışkanlıklarını hızla değiştiriyor.

Kamuoyunda “Efsane Cuma, Şahane Cuma, Muhteşem, Harika, Beklenen Cuma, 11.11 İndirim Günleri, Kasım İndirimleri ve benzeri” söylemlerle yayılan kampanyalı günlerde internet dolandırıcılığı olaylarında artış yaşanıyor.

Yılın belli aylarında, belirlenmiş bir günde-günlerde ve belirli saatlerde olması kullanıcıları yoğun bir şekilde çevrim içi alışverişe yöneltiyor. Siber dolandırıcılar da özellikle bu günleri fırsat bilip, çevrim içi alışverişin yoğun olarak gerçekleştiği bu zamanlarda, kullanıcıları dijital dolandırıcılık tuzağına düşürebiliyorlar.

Dünyada, “Black Friday”, “Cyber Monday” gibi isimlerle ve alışverişle özdeşleştirilen gün, Müslümanların kutsal günü olan “Cuma” gününe “Black Friday” (Kara Cuma) denmemesi adına, ülkemizde “Efsane Cuma”, “Efsane Gün İndirimleri”, “Beklenen Cuma”, “Muhteşem Cuma” olarak da adlandırılıyor.

Özellikle bu günlerde, bilinen e-ticaret siteleri ve markalar belirli oranlarda indirim yaparken, bazen de indirim ve kampanyalar sadece vaatten ibaret oluyor. Ürün fiyatlarının önce şişirilip, sonra "indirim" sloganıyla, daha pahalıya satıldığı da oluyor. Ayrıca bu günlerde kullanıcılar, indirim atmosferi oluştuğu için, ihtiyacı olmayan ürünleri satın alarak, aşırı ve gereksiz bir tüketime de sürüklenebiliyor. En önemlisi ise, internet ortamında yaşanan bu alışveriş günlerinde, büyük vaatler ve büyük kampanyalarla kullanıcılar, siber dolandırıcılar tarafından sanal dolandırıcılık tuzağına düşebiliyor.

Sanal dolandırıcılar, kişilerin farkına bile varamayacakları yöntemler geliştirerek, kullanıcıların banka hesap bilgileri ve şifre bilgisi gibi önemli kişisel bilgilere erişiyor ve dijital ortamlarda büyük maddi kayıplar yaşanabiliyor.
İnternetten alışverişin yoğun bir şekilde gerçekleştiği bu günlerde, sahte web siteleri, aslında olmayan sahte ürünler, tıklama dolandırıcılığı, banka hesap bilgileri gibi önemli bilgilerin çalınması gibi pek çok yolla sanal dolandırıcılık olayları gerçekleştiriliyor.

Çevrim İçi Alışverişlerde Güvenliği Sağlamanın 12 Yolu

Aşağıda sizler için hazırladığımız 12 kurala dikkat ederek, internet alışverişlerinde yaşanabilecek dolandırıcılık olaylarına karşı daha hazırlıklı olabilir, siber dolandırıcılığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi ve bilinç düzeyinizi artırabilirsiniz.

  • Çevrim içi alışveriş dolandırıcılığından korunmak ve taklit edilmiş sahte web sitelerini fark etmek için alışveriş yapılacak site adresi dikkatlice incelenmelidir. Dolandırıcılık yapan sahte web siteleri, gerçek web sitelerinden küçük ve fark edilmesi zor değişikliklerle, bir harf, bir sayı eklenip-çıkarılması gibi, oluşturulurlar.

  • Sosyal medyada sponsorlu reklam, tanıtım, ilan vb. yöntemlerle yayılan ve dolandırıcılık amacı taşıyan adreslere ve linklere karşı dikkatli olunmalı, bu linklere tıklanmamalı, kişisel ve finansal bilgiler bu yolla paylaşılmamalıdır.

  • Bir linke tıklamadan önce, linkin dolandırıcılık amacı taşıyan sahte bir link olabileceği ve/veya linkin zararlı yazılımlar bulaştırabileceği unutulmamalıdır.

  • Alışveriş yapılacak sitenin 3D Güvenli Ödeme sistemine, SSL sertifikasına ve sanal kartla ödeme gibi güvenlik önlemlerine sahip olması alışveriş güvenliği açısından önemlidir.

  • Dolandırıcılık amacı taşıyan web siteleri, sosyal ağ platformlarına reklam vererek, kullanıcıları sahte sitelere yönlendirebilmektedir. Bu sebeple alışveriş sitelerine sosyal medya hesapları ile erişilmemelidir.

  • Çevrim içi alışverişler, kişinin kendisine ait olan, kişisel cihazlarla (kişisel bilgisayar, kişisel telefon vb.) yapılmalıdır.

  • Alışveriş yapılacak site hakkında güvenlik araştırması yapılmalı, iletişim bilgisi, açık adres, cayma hakkına ait ve hak arama yollarına ait bilgilerin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

  • İnternet ve sosyal ağlarda, çok düşük veya çok yüksek fiyatlandırma ile karşılaşıldığında temkinli olunmalı, piyasa ortalaması araştırılmalı ve varsa orijinal sitesindeki fiyatı öğrenilmelidir.

  • Logo ve web site tasarımı güvenilir bir imaj oluştursa da, sahte sitelerin gerçek siteleri her yönüyle taklit ettiği unutulmamalıdır.

  • Yaşanan indirim atmosferinin, kampanyaların ve indirim oranlarının aşırı ve gereksiz tüketime sebep olmasına izin verilmemelidir.

  • Çevrim içi alışverişlerde, ödeme yapmadan önce, tüketiciye yasal olarak verilmesi gereken ön bilgiler ayrıntılı olarak okunmalıdır.

  • Herhangi bir dolandırıcılık olayı yaşandığında, bankayla hemen irtibata geçilmeli ve kartlar kullanıma kapatılmalıdır.

Yorumlar

  • Henüz yorum yapılmadı. Hemen düşüncelerinizi yazarak ilk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum yapın
  • Doğrulama için e-posta adresinizin gerçek ve size ait olması gerekiyor.
  • E-posta adresiniz kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmayacak, gizli kalacaktır.
  • Görünecek ad alanı için gerçek adınızı kullanmak zorunda değilsiniz.
  • İnternet üzerinde yapacağınız her işlem için IP adresinizin kayıt altına alındığını unutmamalısınız.
  • Yorumunuz yayınlanmadan önce editör onayından geçecektir.
lightbulb_outline İnternetin zamanınızı çalmasına izin vermeyin. İnternet hayatınızın bir parçası olsun, tamamı değil!
Toast Alert...