Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar
İşletim Sistemi Güvenliği
İnternette Güvenlik

İşletim Sistemi Güvenliği

23 June 2017, Friday 00:36 | 163,594 görüntüleme

Bu bölümde birçok bilgisayarda yaygın olarak kullanılan Windows İşletim Sistemi ve hala en çok kullanılan işletim sistemi Windows 7 hakkında ayrıca Windows’un ücretsiz güncellemesi Windows 10 hakkında da birtakım güvenlik ve kullanım kolaylığı ipuçları verilecektir.

Bu bölümde birçok bilgisayarda yaygın olarak kullanılan Windows İşletim Sistemi ve hala en çok kullanılan işletim sistemi Windows 7 hakkında ayrıca Windows’un ücretsiz güncellemesi Windows 10 hakkında da birtakım güvenlik ve kullanım kolaylığı ipuçları verilecektir.
Dijital Vatandaşlık
Windows 7 işletim sistemi ile birlikte işletim sisteminizin güvenlik ve performans takibini yapabilir, değişikliklere gidebilirsiniz. Bunun için Başlat –Denetim Masası – Sistem ve Güvenlik – İşlem Merkezi – Bilgisayarınızın durumunu gözden geçirin ve sorunları çözün – Güvenlik adımlarından işletim sisteminizin ağ güvenlik duvarınızın açık veya kapalı olduğunu, sisteminizin güncelliğini, virüs ve casus yazılımlara karşı koruma programlarının açık olup olmadığı bilgilerini görebilirsiniz.

  • İşletim sisteminizin güncel olduğuna ve en son güncellemelerin yüklü olduğuna emin olunuz. Windows 7 işletim sisteminde arama bölümüne İşlem Merkezi yazarak bunu sorgulayabilir, sisteminizin güvenlik ve bakım durumunu öğrenebilirsiniz.

  • Windows’da kendinizin dışında başka bir kullanıcı oluşturup o kullanıcının sizin ulaştığınız masaüstüne ulaşmasını istemiyorsanız yeni bir kullanıcı tanımlayabilirsiniz. Bunun için arama bölümüne Kullanıcı Hesapları yazarak yeni kullanıcılar tanımlayıp ayrıca var olan Windows kullanıcı hesabı parolanızı değiştirebilirsiniz. Bunu özellikle ebeveynler çocukları için oluşturmalıdırlar.

  • Bilgisayarınız açık olmadığı zamanlar bilgisayarınızın güvenliğini artırmak ve güç tasarrufu için ekranınızı kilit altına alabilirsiniz. Bunun için arama bölümüne Güç Seçenekleri yazarak güç sürelerini değiştirebilir ve uyku modundan çıkarken bilgisayarınıza parola tanımlayabilirsiniz. Bu özellikler bilgisayarınız başında çok fazla aktif olmadığınız anlarda bilgisayarınıza bir nevi kalkan oluşturmanız için idealdir.

  • Bazı olayların günlük kayıtlarını almak isteyebilirsiniz. Bunun için Windows bazı kullanıcı aktiviteleri ve uygulamalarını kaydeder. Bu, sistem üzerindeki bazı hataların görülmesine olanak sağlar. Bu ara yüze, arama bölümüne Olay Yöneticisi yazarak ulaşabilirsiniz.

  • Bilgisayarınızdaki önemli ve gizli kalması gereken verilere kısıtlı erişim hakkı verebilirsiniz. Bunun için şifrelenecek dizin ya da dosya üzerinde sağa tıklanıp açılan menüde özellikler seçilir. Buradan gelişmiş butonuna tıklanır. Çıkan pencereden ‘veriyi korumak için şifrele’ seçeneği seçilir.

  • Windows’un uzaktan masaüstü özelliği sayesinde ağ üzerindeki başka bir bilgisayardan kullanıcı kendi masaüstüne erişebilir. Bunun için, Bilgisayarım ikonunu tıkladıktan sonra karşınıza gelen disklerin bulunduğu ekran sayfasından sağ tıklayıp özellikleri seçebilirsiniz. Buradan da uzak bağlantı ayarlarını seçip uzaktan yardım ve uzak masaüstü ayarlarınızı denetleyebilirsiniz. Bilgisayar güvenliği için gerekli izinleri kaldırmanızı öneririz. Uzak masaüstü bağlantısı yapacaksanız eğer ‘herhangi bir uzak masaüstü sürümünü çalıştıran bilgisayardan yapılan bağlantılara izin ver’ seçeneğini işaretleyiniz.

Windows işletim sistemi ile ilgili daha detaylı güvenlik bilgilerine Windows Güvenlik Merkezi’nden ulaşabilirsiniz:

https://support.microsoft.com/tr-tr/products/windows?os=windows-10

Windows 10 işletim sistemi güvenlik ve kolaylık ipuçları

Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemlerinden sonra çıkan ve birçok sürüm için ücretsiz yükseltme seçeneğiyle gelen Windows 10, dünya üzerinde yaklaşık 250 milyon kullanıcısıyla faaliyet göstermektedir. Windows 10 kullanıcıların büyük bir kısmı ücretsiz yükseltme yöntemiyle geçiş yapmış kullanıcılardır. Biz de bunu göz önüne alarak sizler için öncelikle yükseltme aşamasında dikkat etmemiz gereken hususlar bulunmaktadır:

  1. Reklam kimliği; Windows’un bize yeni hesap oluşturması ve bilgilerimizi toplayarak bize uygun reklamları sıralamasıyla oluşturulan kimliktir.
  2. Konum; Windows 10 konum bilgilerimizi istiyor, verdiğimiz zaman da bunu güvenilir partnerleriyle paylaşabileceğini söylüyor. Bunun için microsoft resmi sayfasındaki Microsoft Gizlilik Bildirimi’ni okumakta fayda bulunmaktadır.
  3. Sayfa tahmini; İnternet tarayıcılarında bir defa girilen bir siteden sonra hangi siteye girebileceğimizi tahmin edip, ona göre önyükleme işlemi yapıyor.
  4. Akıllı güvenlik filtresi; İnternette dolaşırken bizi koruyan bir antivirüs görevini üstlenen SmartScreen Filter, Microsoft’un yeni tarayıcısı Edge’in güvenliğinden sorumlu. Bunu yaparken çoğu bilgiye erişim sağlamaktadır.

Windows 10 kurulduktan sonra ise gizlilikle ilgili yapılması gereken birçok ayar bulunmakta. Gizlilik ayarlarına erişebilmek için “Başlat menüsü – Ayarlar – Gizlilik” adımlarını takip ediyoruz.

Güncelleştirmeleri de yine “Başlat menüsü – Ayarlar – Güncelleştirmeler ve Güvenlik” adımlarını takip ederek ayarlayabiliriz.

Windows 10’un diğer Windows işletim sistemlerinden bir farkı da güncelleştirme seçeneği. Yeni versiyonda güncelleştirmeler ağ üzerindeki diğer bilgisayarlar kullanılarak da gerçekleştirilebilmekte. Bunu aktif hale getirmek ...veya kapatmak için “GÜNCELLEŞTİRMELERİN NASIL TESLİM EDİLECEĞİNİ SEÇ” butonuna tıklayabilirsiniz.

Tüm bu ayarları yapsak bile Microsoft, “kişiselleştirilmiş reklamlar” olarak isimlendirdiği programı sayesinde kişisel verilerimizi toplamaya devam ediyor. Bunu engellemek için Microsoft’u buradan ziyaret etmemiz gerekmekte: microsoft

Windows 10 yüklü bilgisayarımızdaki güvenlik açıklarını kapatmak bir hayli zor. Yine de bunun kolay bir yolu daha var; O&O ShutUp10 programı. Bu programla birlikte Windows 10’da uzun süre kurcalasak bile bulması oldukça güç güvenlik açıklarını kapatabiliriz. Program portable, yani kurulum gerekmiyor.

ETİKETLER

#İşletimSistemi

lightbulb_outline Adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız, e-posta adresi, aile bireylerinizin adı, kimlik numarası vb. kişisel bilgileriniz size özeldir. İnternet ortamında paylaşılan küçük fakat önemli bilgiler, büyük zararlara sebep olabilir.
Toast Alert...