İNTERNET VE SOSYAL MEDYADA YALAN HABER VE SONUÇLARI
Yazar(lar): Dr. Şahin BAYZAN - Bilişim Uzmanı | 11 September 2017, Monday 21:25 | 28,323 görüntüleme
İnternet sahip olduğu özellikleriyle hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Bunun tam tersi de olabilir, yani internet hayatımızı zorlaştırabilir de. Nasıl zorlaştırıyor sorusunu soruyorsunuz haklı olarak. İnternetteki doğru olmayan bilgiler, yalan haberler, zararlı içerikler, dolandırıcılık... kısacası gerçek hayatta hayatımızı zorlaştıran çoğu şeyin internet versiyonları...
İnternet sahip olduğu özellikleriyle hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Bunun tam tersi de olabilir, yani internet hayatımızı zorlaştırabilir de. Nasıl zorlaştırıyor sorusunu soruyorsunuz haklı olarak. İnternetteki doğru olmayan bilgiler, yalan haberler, zararlı içerikler, dolandırıcılık... Kısacası gerçek hayatta hayatımızı zorlaştıran çoğu şeyin internet versiyonları...
Bunlardan birisi ve belki de en çirkini: Yalan haber. Olmayan birşeyi olmuş gibi göstererek algı operasyonları yapmak ve anaysal bir suç olan "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" gibi bir suçu işlemek. Bu, hem bu yalan haberi internet ortamında yayanın suçlu duruma düşmesine sebep olur, hem de toplumun gerçek olmayan bir haberle huzursuz olmasına.
İnternet ortamında ve özellikle sosyal medya mecralarında yalan haberler paylaşarak insanların zarar görmesine, masum insanların canının yanmasına sebep olanlar tartışmasız bir şekilde suç işlemektedirler. İnternet, kimseye sonsuz ve sorumsuz özgürlük alanı sunmaz, sunmamalıdır. Ben internette herşeyi paylaşmakta özgürüm, kimse karışamaz anlayışı hastalıklı bir anlayıştır. Gerçek hayatta nasıl toplumun huzurunu bozanlara, başkalarının özgürlük alanını haksızca gasp edenlere bir yaptırım varsa, internet ortamında da bunu yapanlara bir yaptırım vardır.
Bunun için bizler, bilinçli bir internet kullanıcısı olarak internet ortamındaki haklarımızı, özgürlüğümüzün sınırlarını çok iyi bilmek zorundayız. Başkalarının özgürlüğünün başladığı yerler bizim özgürlük sınırımız olmalıdır. İnternette yaptığımız sorumlu ve pozitif paylaşımlarla bu ortamın güzelleşmesine katkı sunmalıyız. Gerçek hayatta suç olan birşeyin, internet ortamında da suç olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz.
İnternette paylaşılan herşeyin doğru olmayabileceğini unutmamak gerekir. Bilinçli bir internet kullanıcısı, internette paylaşılan yazı, resim ve video gibi içeriğin doğruluğunu birkaç kaynaktan kontrol etmelidir. Ayrıca Bilinçli İnternet kullanıcısı, internet ve sosyal medya gibi ortamlarda yalan ve suça konu olan paylaşımları ilgili birimlere şikayet ederek bu ortamı kötü amaçlarla kullananların yakalanmasına katkı sunmalıdır.
En son sosyal medyada çıkan Bursa'da Suriyeli kişinin bir kadına tecavüz edip öldürdüğü yalan haberi ortalığı ayağa kaldırdı. Sosyal medyada hızlıca yayılan yalan haber infiale sebep oldu. Çoğu internet kullanıcısı da haberin doğruluğunu araştırmadan bu haberin yayılmasına sebep oldu. İşte tam bu noktada Bilinçli İnternet kullanıcısı olmak önemli hale geliyor. Küçük bir araştırmayla yalan haberde kullanılan fotoğrafın 2013 yılında İstanbul Eyüp TEM Otoyolu’nda gerçekleşen ve 2 Ocak 2013’te haberleştirilen olaya ait olduğu anlaşıldı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, halkı galeyana getirecek yalan paylaşım üzerine soruşturmasını derinleştirdi. İlk paylaşımı yapan kişinin kimliği belirlendi ve bu kişi hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla işlem başlatıldı.
Sonuç olarak; yalanların sonu gelmez, doğrusu ne demedikçe, doğrusunu araştırmadıkça, suça konu olacak aldatıcı paylaşımları ilgili birimlere haber vermedikçe...
Yorumlar