Size nasıl yardımcı olabilirim?
Dijital Oyunlar

İnternet ve Mahremiyet

HAKARET, TEHDİT VE ŞANTAJ SUÇU İLE KARŞILAŞTIĞIMIZDA NE YAPMALIYIZ?

İnternet ve Mahremiyet

Hakaret, Tehdit ve Şantaj da dâhil olmak üzere internet ortamında işlenen suçlar hakkında temel bilgileri daha önce, Bilişim Suçları Hakkında Bilinmesi Gerekenler adlı blog yazımızda incelemiştik.

KİŞİSEL VERİLER VE GİZLİLİK

İnternet ve Mahremiyet

Kişisel veri kavramı özellikle internetin ve sosyal medyanın gelişmesi, bireylerin internet ortamında, alışveriş yapmaya başlaması ve her türlü bilginin kolayca yayılabilir hale gelmeye başlamasıyla daha önem arz eden bir konu haline gelmiştir.

SOSYAL MEDYADA ÇOCUK MAHREMİYETİ

İnternet ve Mahremiyet

Sosyal medya araçlarının ortaya çıkmasıyla birlikte kişiler uzun zamandır görmedikleri arkadaşlarını bulma imkânına, onlardan birçok kanal aracılığıyla haber alma, takip etme, kendileri hakkında paylaşım yapma imkânı bulmuşlardır. Özellikle fotoğraf paylaşımının arttığı da açıkça görülebilmektedir.

ÇOCUKLARIN ÇEVRİM İÇİ İSTİSMARI

İnternet ve Mahremiyet

Geçtiğimiz günlerde Amerika merkezli bir e-alışveriş sitesinde, çocuk kaçakçılığı ve ticareti yapıldığına dair kanıtlar, iddiaları doğrular nitelikte idi. "Wayfair Skandalı" olarak gündem olan bu olay ilk değil. Çocukların cinsel olarak istismar edildiği, şiddete uğradığı, Pedofillere pazarlandığı Pizzagate Olayı da, dünya çapında çok konuşulan, çocukların çevrim içi yollarla nasıl istismar edildiklerini gösteren olaylardan. Basına yansıdıkça haberdar olduğumuz bu vakıalar, çocuklarımızın bugün dijital ortamlarda hangi tehlikelerle karşı karşıya kalabileceklerinin de en büyük kanıtlarından.

ÇEVRİMİÇİ ÇOCUK İSTİSMARI İÇERİKLERİ İLE NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

İnternet ve Mahremiyet

İnternet, toplumumuzun büyük bir kesimi tarafından etkin bir şekilde kullanılan ve kullanımı her geçen gün artan bir mecradır. Bu durum çevrimiçi ortamlardaki risklerin de artmasına yol açmaktadır. Hem olumlu hem olumsuz birçok etkisinin olduğu teknolojinin olumsuzluklarından gençler ve çocuklar yetişkinlere nazaran daha çok etkilenmektedirler. Teknolojinin olumlu kullanımı çocukların gelişiminde birçok fayda sağlayabilirken kimi zaman da tehlikeleri beraberinde getirip çeşitli mağduriyetlere yol açabilmektedir. İnternette karşılaşılabilen büyük tehditlerden biri çevrimiçi çocuk istismarıdır ve küçük yaştaki çocuklar bu gibi büyük tehditlere karşı savunmasız durumdalardır.

DİJİTAL AYAK İZLERİMİZ BİZİ TAKİP EDİYOR

İnternet ve Mahremiyet

İnternet ve sosyal medyada dolaşan, akıllı telefonlara ve tabletlere yükledikleri uygulamalara telefondaki birçok yere erişim izni verenlerin unutmaması gereken bir gerçek var: İnternette dolaştığımız mecralarda bıraktığımız "Dijital ayak izlerimiz" kayıt altına alınıyor. Bırakılan bu izlerin yarın bir gün karşımıza çıkma olasılığı oldukça yüksek. Onun için sanal ortamda yüzümüzü kızartacak değil, yüzümüzü ağartacak ayak izleri bırakmak zorundayız.

DİJİTAL HAK VE SORUMLULUKLARINIZIN NE KADAR FARKINDASINIZ?

İnternet ve Mahremiyet

İnternet kullanıcılarının yaptığı en büyük hatalardan biri, internet ortamında herhangi bir mağduriyet yaşamadan haklarının ne olduğuyla ilgilenmemesi, bunları öğrenmeye ihtiyaç duymaması olduğunu söyleyebilirim. Haklarımızı ve sorumluluklarımızı öğrenmek için illa bu ortamda mağduriyet yaşamamız gerekmiyor.

lightbulb_outline İnternette kişisel fotoğraf ve video paylaşmadan önce bir kere daha düşünün! Gerçekten paylaşmanız gerekiyor mu?!
Toast Alert...